Burzu Coinrail napadli hackeri, odcudzili kryptomeny v hodnote 40 miliónov dolárov

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 15:00 • 2 min
Burzu Coinrail napadli hackeri, odcudzili kryptomeny v hodnote 40 miliónov dolárov

SOUL – Juhokórejskú burzu Coinrail v nedeľu napadli hackeri, ktorým sa podarilo počas útoku odcudziť kryptomeny v hodnote 40 miliónov dolárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa oznamu na internetovej stránke burzy boli pozastavené všetky služby, keď platformu napadli hackeri a odcudzili niekoľko druhov kryptomien založených na báze ERC-20. Burza Coinrail však poskytla iba strohé informácie o odcudzených kryptomenách, bez zverejnenia ich konkrétnych objemov. Medzi odcudzenými kryptomenami mali byť Pundi X (NPXS), Aston (ATX) a NPER (NPER).

 

img

 

Na stránke projektu Pundi X sa však v nedeľu objavila informácia, že hackeri mohli z burzy ukradnúť až 1.927 Ethereov (ETH), 2,6 miliardy NPXS, 93 miliónov ATX a 831 miliónov tokenov DENT. Okrem týchto kryptomien malo byť odcudzených aj značné množstvo ďalších šiestich digitálnych mien.

 

Podľa údajov CoinMarketCap bola celková hodnota odcudzených kryptomien 40 miliónov dolárov v čase útoku, avšak aktuálna je už iba 30 miliónov, kvôli prudkému poklesu celého trhu.

 

Na stránke Pundi X sa uvádza, že burza Coinrail ich upozornila na útok a označila Ethereum adresu, ktorá je spájaná s hackermi. Táto adresa je teraz označená ako "Fake_Phishing1432". Údaje z Etherscan.io zobrazujú ďalšiu adresu, z ktorej sa niekto pokúsil predať približne 26 miliónov tokenov NPXS na decentralizovanej burze IDEX takmer okamžite po tom, ako bolo na túto adresu poukázaných 2,6 miliardy NPXS z inej adresy, ktorá je teraz označená ako podozrivý účet "Fake_Phishing1431".

 

img

 

Coinrail a Pundi X informovali, že burza IDEX kvôli vyšetrovaniu zmrazila aktíva odoslané z adresy Fake_Phishing1432 a tokeny NPXS neboli predané. Okrem toho transakcie spojené s adresou Fake_Phishing1431 ukazujú, že bolo prijatých niekoľko kryptomien z jednej adresy niekoľko hodín predtým, ako burza Coinrail informovala o hackerskom útoku. Medzi prijaté kryptomeny mali okrem ETH, NPSX, ATX a DENT, patriť aj tokeny Cyber Network, Storm, Jibrel Network a Tron.

 

Údaje z etherscan.io ďalej naznačujú, že tokeny NPXS síce boli odoslané na burzu IDEX, ale ostatné odcudzené kryptomeny boli zaslané na ďalšiu decentralizovanú burzu EtherDelta. Zatiaľ však nie je jasné, či na tejto burze došlo k predaju ukradnutých kryptomien.

 

img

 

Burza Coinrail na svojej internetovej stránke informovala, že 70% jej kryptomien je v bezpečí, keďže boli presunuté do cold peňaženky, ktorá nie je dostupná cez internet. Čo sa týka zvyšných 30%, ktoré boli odcudzené počas útoku, až dve tretiny z nich sú v súčasnosti zmrazené. Zvyšná tretina chýbajúcich kryptomien je predmetom vyšetrovania políciou, vyšetrovateľmi, príslušnými burzami a vývojármi projektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies