Burza v Aténach zostane pravdepodobne zatvorená do konca týždňa

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 18:48 • 2 min
Burza v Aténach zostane pravdepodobne zatvorená do konca týždňa

ATÉNY - Grécka akciová burza zostane zatvorená pravdepodobne až do konca tohto týždňa, uviedla dnes hovorkyňa burzy. Ako dodala, dôvodom je, že banky musia doriešiť určité technické otázky. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

 Aténska burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda musela po masových výberoch vkladov z bánk finančné inštitúcie zatvoriť a zaviesť kapitálové kontroly, aby zabránila zrúteniu bankového systému. Predseda gréckej Komisie pre kapitálové trhy Konstantinos Botopulos v utorok (28.7.) povedal, že burza by sa mohla otvoriť dnes, prípadne vo štvrtok 30. júla po tom, ako tento krok v utorok schválila Európska centrálna banka (ECB).
     

Ako však uviedla hovorkyňa burzy, aténska burza zostane zatvorená o niečo dlhšie. "Burza sa zajtra (vo štvrtok) neotvorí a aj piatkové otvorenie je nepravdepodobné," povedala. Ako dodala, grécke banky musia ešte vyriešiť určité IT záležitosti súvisiace s reštrikciami.
     

Grécke regulačné úrady predložili ECB dva rozdielne plány na otvorenie burzy. Prvý počítal s neobmedzeným obchodovaním, v druhom prípade by sa zaviedli reštrikcie pri obchodovaní pre gréckych investorov, aby sa zabránilo odlevu kapitálu z gréckych bánk. Práve túto možnosť ECB odobrila.
     

Na základe návrhu schváleného ECB grécki investori budú môcť kupovať akcie za hotovosť, no nebudú si môcť na kúpu akcií vybrať peniaze zo svojich účtov v bankách. Na zahraničných investorov sa žiadne reštrikcie vzťahovať nebudú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies