Burza Coincheck odškodní postihnutých zákazníkov

NETKY.SK • 29 Január 2018, 14:50 • 2 min
Burza Coincheck odškodní postihnutých zákazníkov

TOKIO – Japonská burza Coincheck cez víkend oznámila, že odškodní všetkých 260.000 užívateľov, ktorí sa stali obeťami piatkového hackerského útoku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Burza Coincheck bola napadnutá neznámymi útočníkmi v piatok 26. januára, čo viedlo k masívnej krádeži 523 miliónov NEM, ktoré mali v tom čase hodnotu približne 534 miliónov dolárov. Spoločnosť v následne v tlačovej správe uviedla, že sa im podarilo vypátrať ukradnuté prostriedky, ktoré sú uložené v hot peňaženke (peňaženka, ktorá je pripojená na internet) s jedným podpisom. Takáto peňaženka predstavuje pomerne nízke bezpečnostné prostredie.

 

Burza oznámila svoj úmysel odškodniť postihnutých užívateľov a preplatiť im odcudzené prostriedky. V oznámení sa uvádza, že škodu uhradia z vlastného kapitálu.

 

img

 

Coincheck však stále zvažuje presné načasovanie a metodiku tohto procesu. Známa je však už výška kompenzácie, ktorá predstavuje 88,549 JPY za jeden NEM, čo je priemerný výmenný kurz počas obdobia od ukončenia obchodovania až po zverejnenie posledného oznámenia.

 

Okrem toho burza Coincheck opäť potvrdila svoj zámer zostať na trhu a poprela správy o chystanom bankrote: "Spolu s našou snahou o registráciu ako poskytovateľ služby výmeny kryptomien v Agentúre pre finančné služby, máme v pláne pokračovať v podnikaní."

 

img

 

Komunita reaguje priaznivo

 

Krádež kryptomeny NEM predstavuje najväčšiu hackerskú udalosť v histórii kryptomien od neslávneho kolapsu ďalšej japonskej burzy Mt. Gox. Skutočnosť, že miestna komunita už podobnú situáciu zažila, pravdepodobne prispela k tomu, že zostala do značnej miery pokojná. Tento jav sa dal pozorovať na číslach, ktoré hovorili jasnou rečou. Necelých 24 hodín po útoku boli totiž japonské trhy s kryptomenami na vzostupe.

 

 

 

Priaznivú reakciu sme mohli pozorovať aj v globálnom merítku, keď po oznámení burzy Coincheck o odškodnení vzrástla hodnota NEM o takmer 30 percent.

 

img

 

Japonská komunita prijala oznámenie burzy pozitívne a vyjadrila jej podporu najmä vzhľadom na jej záväzok odškodniť postihnutých užívateľov, aj keď uznali, že Coincheck nezabezpečil dostatočnú bezpečnosť svojej NEM peňaženky.

 

Medzitým vývojový tím NEM oznámil, že pracuje na automatizovanom systéme, ktorý bude sledovať odcudzenú kryptomenu. Systém bude označovať všetky adresy, ktoré dostanú "poznačenú" kryptomenu NEM. To ostatným burzám umožní, aby dali účty hackerov na čiernu listinu a zabránili im speňažiť ilegálne získanú digitálnu menu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies