Burundská polícia a armáda zasiahli proti demonštrantom

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 13:59 • 2 min
Burundská polícia a armáda zasiahli proti demonštrantom

BUJUMBURA - Burundská polícia a armáda zasiahli dnes v metropole Bujumbura proti demonštrantom, ktorí vyzývajú prezidenta Pierra Nkurunzizu, aby sa vzdal úmyslu kandidovať po tretí raz, informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Fotograf agentúry Reuters uviedol, že polícia demonštrantov bila a použila proti nim slzotvorný plyn. Zadržala najmenej osem ľudí. Niektorí z demonštrantov reagovali hádzaním kameňov na policajtov.
     

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na svedkov, armáda použila na rozohnanie davu ostré náboje. Doposiaľ sa zdalo, že protesty proti Nkurunzizovi podporuje, poznamenala.
     

Napätie v uliciach podľa nej eskalovalo v pondelok, keď prezident odvolal ministra obrany Pontiena Gaciyubwengeho, ktorý vyzýval armádu, aby počas protestov zostala neutrálna. Na jeho post nastúpil Emmanuel Ntahomvukiye, civilista, ktorý je podľa pozorovateľov lojálny Nkurunzizovi.
     

"Armáda teraz, po Gaciyubwengeho odvolaní, mení stranu," povedal pre DPA nemenovaný vojak.
     

Prezident Južnej Afriky Jacob Zuma dnes vyhlásil, že prezidentské voľby v Burundi, ktoré sú naplánované na jún, by sa mali odložiť na neurčito, kým sa do krajiny nevráti politická stabilita. Takto zosumarizoval výsledok regionálneho summitu v Angole.
     

Mimoriadny summit sa konal po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Burundi, kde sa od apríla konajú protesty proti rozhodnutiu Nkurunzizu uchádzať sa tretíkrát o znovuzvolenie.

     

Nkurunziza začiatkom mája vyhlásil, že v prípade opätovného zvolenia do úradu to bude jeho posledné funkčné obdobie. Jeho slová zazneli po tom, čo ústavný súd rozhodol, že o tretie funkčné obdobie sa môže uchádzať, pretože prvé sa nepočíta, keďže ho vtedy zvolili do funkcie poslanci parlamentu.
     

Prezidentské voľby sú v Burundi, kde od začiatku roka eskaluje politické napätie, naplánované na 26. júna; úrady sa obávajú, že nepokoje a násilie budú sprevádzať aj samotné hlasovanie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies