Burundi je prvou krajinou, ktorá ukončila svoje členstvo a vystúpila z Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 27 Október 2017, 12:59 • 2 min
Burundi je prvou krajinou, ktorá ukončila svoje členstvo a vystúpila z  Medzinárodného trestného súdu

BUJUMBURA - Burundi sa stalo v piatok prvou krajinou, ktorá vystúpila z Medzinárodného trestného súdu (ICC) - rok po tom, ako tento východoafrický štát oznámil generálnemu tajomníkovi OSN zámer ukončiť svoje členstvo.

slovakia

left justify in out

Burundi obviňuje ICC z cieleného stíhania Afričanov, informuje agentúra AP. Burundi je jedinou z troch afrických krajín, ktorá odchod z tohto medzinárodného justičného dvora aj uskutočnila; Juhoafrická republika (JAR) svoje rozhodnutie odísť z ICC totiž zrušila v marci, nová vláda Gambie tak spravila už vo februári. Odchodom z ICC pohrozila z rovnakého dôvodu aj Keňa, dopĺňa stanica BBC.

 

Hovorca ICC vyhlásil, že odchod Burundi nebude mať vplyv na predbežné vyšetrovanie situácie v krajine, ktoré tam vykonáva prokuratúra ICC. Vyšetrovacia komisia OSN pre Burundi v septembri obvinila tamojšiu vládu zo spáchania zločinov proti ľudskosti vrátane mučenia a vyzvala ICC na bezodkladné začatie stíhania.

 

Burundi zápasí od roku 2015 s najhlbšou politickou krízou od skončenia občianskej vojny v roku 2005. Protesty stúpencov opozície nastali po tom, ako sa burundský prezident Pierre Nkurunziza pokúsil získať svoje tretie funkčné obdobie v úrade hlavy štátu. Opozícia však tieto zámery označila za protiústavné.

 

ICC so sídlom v holandskom Haagu tvorí teraz 123 členských krajín, z ktorých 33 je afrických, čo predstavuje najväčší kontinentálny blok. Súd sa zaoberá najväčšími vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona