Burundi avizovalo svoj odchod z Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 7 Október 2016, 13:28 • 2 min
Burundi avizovalo svoj odchod z Medzinárodného trestného súdu

BUJUMBARA - Burundi plánuje zrušiť svoje pristúpenie k Rímskemu štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) po tom, ako súd v apríli oznámil svoj zámer vyšetriť násilie, ktoré vyvolalo znovuzvolenie Pierra Nkurunzizu za prezidenta. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Burundijský prvý viceprezident Gaston Sindimwo vo štvrtok uviedol, že predložil parlamentu návrh zákona, na základe ktorého by Burundi mohlo zrušiť svoje pristúpenie k Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Sindimwo zároveň súd obvinil z porušovania práv Afričanov.


V Burundi vládne napätie od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov.


Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať. V krajine sa pritom len v roku 2005 skončila občianska vojna medzi väčšinovými Hutuami a menšinovými Tutsiami, ktorá si vyžiadala odhadom 300.000 mŕtvych.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies