Burundská polícia zatkli generála zodpovedného za neúspešný prevrat

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 15:48 • 2 min
Burundská polícia zatkli generála zodpovedného za neúspešný prevrat

BUJUMBURA - Burundská polícia zatkla v piatok vodcu neúspešného pokusu o prevrat a zosadenie súčasného prezidenta krajiny Pierra Nkurunzizu.

slovakia

left justify in out

Generála Godefroida Niyombareho zadržali dva dni po tom, ako oznámil zosadenie Nkurunzizu, zatiaľ čo samotný prezident sa práve nachádzal v Tanzánii, kde mal rokovať o kríze s východoafrickými lídrami. Niyombare sa podľa slov hovorcu prezidenta Gervaisa Abayeha odmietol vzdať a museli ho zatknúť. Ešte skôr v piatok hovorca informoval o zadržaní ďalších troch armádnych generálov, ktorí taktiež zohrávali úlohu v pokuse o prevrat. Čo sa stane so zatknutými sprisahancami, je teraz podľa vyhlásenia Abayeho v rukách súdov. "Budú však vzatí na zodpovednosť," vyhlásil. Zástupcovia demonštrantov, ktorí proti Nkurunzizovej kandidatúre na post prezidenta protestujú už od konca apríla, oznámili, že vo vzbure plánujú aj naďalej pokračovať. Prezident Nkurunziza podľa oficiálnych informácii dorazil do hlavného mesta z rokovania v Tanzánii už vo štvrtok.

 

Vyše 105-tisíc ľudí už podľa OSN utieklo z Burundi do susednej Rwandy, Tanzánie a Konžskej demokratickej republiky v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, v ktorých sa chce Nkurunziza uchádzať o tretie funkčné obdobie. Kontroverzný zámer v krajine vyvolal najhoršiu krízu od konca občianskej vojny v roku 2005 a vlnu masových protestov v hlavnom meste Bujumbura. Podľa občianskych aktivistov od konca apríla pri násilných stretoch s políciou zahynulo už viac než 20 ľudí. Burundská opozícia upozorňuje, že ústava i mierová zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v rokoch 1993 až 2005, obmedzuje úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia. Ústavný súd napriek tomu odsúhlasil Nkurunzizovu kandidatúru v júnových voľbách s odôvodnením, že prvýkrát sa do funkcie dostal na základe rozhodnutia parlamentu, a nie voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona