Búrky môžu spôsobiť prívalové povodne, výstraha platí pre dva okresy

NETKY.SK • 5 August 2014, 15:17 • 2 min
Búrky môžu spôsobiť prívalové povodne, výstraha platí pre dva okresy

BRATISLAVA - Búrky, pred ktorými meteorológovia varujú na strednom aj východnom Slovensku, sa môžu podpísať pod prívalové povodne.

slovakia

left justify in out

16:45 - SVIT: Silná búrka spôsobila problémy, voda zatopila niekoľko pivníc a suterénov

Silná búrka spôsobila problémy v meste Svit v okrese Poprad. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove TASR informoval, že voda zatopila niekoľko suterénov a pivníc domov na štyroch uliciach.
      

"Kanalizácia nestíhala po silnom daždi absorbovať vodu na uliciach Štúrova, Mierová, Komenského a SNP. Naši príslušníci tam pomáhajú odčerpávať vodu z pivníc a suterénov v niekoľkých domoch," konkretizoval operačný dôstojník.Na mieste zasahujú zhruba od 16.00 h hasiči zo staníc z Popradu, Mengusoviec a Vysokých Tatier na štyroch vozidlách.

 

Pre dva okresy, Kežmarok a Gelnicu, preto platí do 16.00 h hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami.
     

S búrkami, ktoré sa môžu vyskytnúť na väčšine územia Slovenska, môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, informuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav.
     

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uvádza SHMÚ.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies