Búrky môžu kardiovaskulárnym pacientom spôsobiť komplikácie až kolaps

NETKY.SK • 26 Máj 2023, 18:00 • 2 min
Búrky môžu kardiovaskulárnym pacientom spôsobiť komplikácie až kolaps

BRATISLAVA - U ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami môžu búrky spôsobiť búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch i kolaps. Nepriaznivo môžu vplývať aj na meteosenzitívnych ľudí. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

"U meteosenzitívnych osôb sa môže vyskytnúť zmena nálady a psychickej pohody, taktiež bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov a kĺbov, tráviace problémy, nechutenstvo, problémy s krvným tlakom, ale aj poruchy spánku, hrozí aj zvýšené riziko symptómov depresie. Niektorí ľudia môžu trpieť podráždenosťou, zníženou koncentráciou," priblížil úrad.

 

Hromy a blesky tiež podľa neho môžu zvyšovať riziko náhlej bolesti hlavy či migrény. "Zmena tlaku môže viesť aj k tzv. zaľahnutiu v ušiach, čoho dôsledkom je obmedzená funkcia sluchu, či dokonca dočasná strata sluchu," dodal ÚVZ. Varuje aj pred zdravotnými rizikami, ktoré hrozia pri zásahu bleskom. "Najzávažnejšie následky spôsobuje tzv. priamy zásah bleskom, ktorého poranenia bývajú často smrteľné, nakoľko elektrický prúd blesku môže spôsobiť poruchu srdcovo-cievneho systému, ktorá môže viesť k zástave činnosti srdca," skonštatoval ÚVZ.

 

Ďalším rizikom je ochromenie dýchacieho centra, kedy nastáva porucha dýchania s následnou poruchou srdcovej činnosti. Pri takzvanom kontaktnom zásahu hrozí vznik popálenín. Medzi menej závažné poranenia patria podľa úradu neurologické ťažkosti. "Môžu sa prejaviť poruchou vedomia, dezorientáciou, dočasnou poruchou sluchu alebo videnia, prudkou bolesťou hlavy, svalovými kŕčmi či paralýzou," spresnil. Úrad pripomína aj riziká spojené s vetrom či krupobitím, pri ktorých hrozí poranenie hlavy či iné úrazy. "Pri prívalových zrážkach hrozí nebezpečenstvo prívalovej povodne, ktorá predstavuje ďalšie rizikové vplyvy na zdravie človeka," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies