Burkinský prezident vyhlásil výnimočný stav, žiada ukončiť protesty

NETKY.SK • 30 Október 2014, 20:45 • 2 min
Burkinský prezident vyhlásil výnimočný stav, žiada ukončiť protesty

DAKAR - Burkinský prezident Blaise Compaoré vo štvrtok vyhlásil v krajine výnimočný stav a prisľúbil, že začne rokovať s opozíciou, ktorá tento týždeň začala kampaň občianskej neposlušnosti na protest proti snahám predĺžiť jeho pôsobenie vo funkcii.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia prečítaného vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Omega FM výnimočný stav platí na celom území Burkiny a zodpovedným za jeho dodržiavanie je náčelník tamojších ozbrojených síl. Compaoré zároveň oznámil okamžité rozpustenie vlády, ktorá predtým pobúrila jeho protivníkov zámerom usporiadať referendum o zmene ústavy, aby viac neobmedzovala úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia po sebe.

 

"Vyzývam vodcov politickej opozície, aby skoncovali s protestami. Sľubujem, že oddnes budem rokovať so všetkými hráčmi v záujme ukončenia krízy," vyhlásil dlhoročný prezident po tom, ako demonštranti vo štvrtok založili požiar v sídle parlamentu a vyrabovali budovy štátnej televízie v hlavnom meste. Desaťtisíce ľudí následne zamierili k prezidentskému palácu, kde proti nim zasiahla polícia. Podľa miestnej záchrannej služby si streľba ostrými nábojmi vyžiadala najmenej troch mŕtvych. Státisíce Burkinčanov ešte v utorok demonštrovali v Ouagadougou a iných mestách proti zámeru vlády vypísať referendum o zmene ústavy, ktorá by umožnila Compaorému zotrvať pri moci, hoci stojí na čele krajiny už od prevratu v roku 1987. 

 

Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona