Burkinský prezident odmieta aj po protestoch odstúpiť

NETKY.SK • 31 Október 2014, 10:48 • 2 min
Burkinský prezident odmieta aj po protestoch odstúpiť

OUAGADOUGOU - Burkinský prezident Blaise Compaoré odmietol rezignovať a vyhlásil, že pri moci zostane až do konca ročného funkčného obdobia novozriadenej prechodnej vlády.

slovakia

left justify in out

Vyhovel však jednej požiadavke opozície a demonštrantov a zrušil zámer usporiadať referendum o zmene ústavy, aby viac neobmedzovala úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia po sebe. Jeho snaha predĺžiť si 27-ročné pôsobenie vo funkcii viedla tento týždeň k násilným nepokojom, ktoré si podľa niektorých zdrojov vyžiadali až 30 mŕtvych a asi stovku zranených. Protestujúci požadovali prezidentovo okamžité odstúpenie.

 

Šéf armády, generál Honoré Traoré oznámil vo štvrtok rozpustenie parlamentu a vytvorenie prechodnej vlády, ktorá má byť vo funkcii 12 mesiacov do nasledujúcich volieb. Dočasná vláda bude podľa neho vytvorená po konzultáciách so všetkými stranami. "Najneskôr do 12 mesiacov očakávame obnovenie ústavného poriadku," povedal generál. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun oznámil, že jeho vyslanec pre západnú Afriku Mohamed Ibn Chambas odletí v piatok do Burkina Faso, kde sa pokúsi pomôcť zmierniť situáciu. 

 

Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies