Búrka Xaver zabila v Škótsku jednu osobu, 100-tisíc domácností je bez prúdu

NETKY.SK • 5 December 2013, 16:36 • 2 min
Búrka Xaver zabila v Škótsku jednu osobu, 100-tisíc domácností je bez prúdu

LONDÝN - Jedna osoba už prišla vo štvrtok o život a dve utrpeli zranenia, keď silná búrka zasiahla Škótsko a spôsobila vážne dopravné problémy a výpadky elektrickej energie. BBC uvádza, že bez elektriny je v Škótsku až 100 000 domácností.

slovakia

left justify in out

Búrku pomenovanú Xaver, ktorá smeruje na juh a ohrozuje severozápad Európy, sprevádza vietor s rýchlosťou miestami až 228 kilometrov za hodinu, v priemere však asi 145 kilometrov za hodinu. Úrady museli zastaviť všetku železničnú dopravu na škótskom území, mnohé lety boli zrušené alebo meškajú. Polícia varovala vodičov, aby jazdili len v nevyhnutných prípadoch.

Na búrku sa už pripravuje aj Británia, ktorej vláda sa má ešte dnes zísť na mimoriadnom rokovaní. Silný vietor by mohol spôsobiť najväčšie zdvihnutie mora za posledných 30 rokov. V pobrežných oblastiach preto hrozia povodne a úrady očakávajú zaplavenie najmenej 3000 domov. Frontálny systém sa sformoval nad Atlantickým oceánom a cez Grónsko prináša na starý kontinent arktický vzduch spojený so snehovými zrážkami.

Na búrku Xaver sa pripravuje okrem Británie aj Dánsko, Švédsko, juh Nórska, severné Nemecko a západné Holandsko. Hamburg by mala zasiahnuť vo štvrtok večer, pričom pobrežné oblasti sa pripravujú na veľké prívalové vlny. Podobná búrka v roku 1962 zabila na severe Nemecka 315 ľudí. Nemecko zrušilo lodné spojenia vo vodách Severného mora, kým železnice varovali pred pravdepodobnými meškaniami a výpadkami vlakov na severe krajiny.

Holandskí meteorológovia vydali varovanie na 24 hodín, keďže búrku označili oranžovým kódom, po ktorom nasleduje už len červený označujúci najhoršie možné poveternostné podmienky. Holandská vlajková letecká spoločnosť KLM zase na štvrtok zrušila takmer sto letov do európskych destinácií z amsterdamského letiska Schiphol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies