Búrka v Somálsku si vyžiadala 300 mŕtvych a stovky nezvestných!

NETKY.SK • 13 November 2013, 10:24 • 2 min
Búrka v Somálsku si vyžiadala 300 mŕtvych a stovky nezvestných!

MOGADIŠO - Najmenej 300 ľudí prišlo na severovýchode Somálska o život po silnej búrke a prudkých dažďoch, ktoré spôsobili rozsiahle povodne.

slovakia

left justify in out

Stovky ďalších osôb sú nezvestné, čo znamená, že počet obetí môže ešte vzrásť. Medzi nezvestnými sú najmä rybári. Ničivá búrka sa prehnala poloautonómnym regiónom Puntland. Silný vietor a dažde sprevádzajúce tropickú cyklónu zničili na pobreží celé dediny, mnohé sú zas neprístupné pre zničené cesty. Miestna vláda vyhlásila v regióne stav ohrozenia. Najviac postihnuté je mesto Eyl, ktoré je baštou pirátov útočiacich v Indickom oceáne.

Prezident Puntlandu Cabdiraxmaan Maxamuud Faroole hovorí o kríze "nesmiernych" rozmerov, zatiaľ čo podľa vlády je zrejme ohrozené živobytie desiatok tisíc obyvateľov. Tí potrebujú pomoc v podobe "čistej vody, trvanlivých potravín, liečiv, materiálov na núdzové prístrešky a prikrývok". Somálska vláda už požiadala o medzinárodnú pomoc. 

Nástup nového somálskeho vedenia podporovaného medzinárodným spoločenstvom v septembri ukončil obdobie, keď krajina nemala skutočnú centrálnu vládu a zmietala sa v chaose. Veľké časti Somálska vrátane Puntlandu sú však naďalej ovládané súperiacimi skupinami, na ktoré má vláda v Mogadiše iba obmedzený dosah.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies