Búrka Sandy stlačila cenu Brentu pod 109 USD za barel

NETKY.SK • 30 Október 2012, 07:19 • 2 min
Búrka Sandy stlačila cenu Brentu pod 109 USD za barel

Búrka Sandy stlačila cenu Brentu pod 109 USD za barel - Svet Búrka Sandy zasiahla východné pobrežie USA a zredukovala dopyt po pohonných látkach vo veľkej časti krajiny. Cena severomorskej ropy Brent dnes klesla pod 109 USD za barel (159 litrov) po tom, a

slovakia

left justify in out

img

Búrka Sandy zasiahla východné pobrežie USA a zredukovala dopyt po pohonných látkach vo veľkej časti krajiny.

 Cena severomorskej ropy Brent dnes klesla pod 109 USD za barel (159 litrov) po tom, ako búrka Sandy zasiahla východné pobrežie USA a zredukovala dopyt po pohonných látkach vo veľkej časti krajiny.

Dodávky pohonných látok do zasiahnutej oblasti sa znížili prakticky na nulu, keď Sandy, jedna z najsilnejších búrok, aké zasiahli Spojené štáty, prinútila ropné firmy odstaviť dve tretiny rafinérií na východnom pobreží, najväčší ropovod v regióne a väčšinu veľkých prístavov. Vlastníci šiestich najväčších rafinérií na severovýchode USA dve uzatvorili a vo väčšine ďalších obmedzili produkciu. Živel prerušil leteckú, železničnú, námornú aj cestnú dopravu a spôsobil výpadky elektrickej energie viac než 2,8 miliónu domácností a firiem. 

"Ľudia nemôžu vyjsť z domu, spotreba tak klesá," povedal analytik Jonathan Barratt. "Výsledkom je, že ropné zásoby zostávajú vysoké, momentálne sú o 11 až 12 % nad 5-ročným priemerom," dodal.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri klesla do 04.51 h SEČ o 62 centov na 108,82 USD (84,37 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 34 centov na 85,20 USD/barel.

Zdroj: TASR/ REUTERS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona