Búrka Julio zosilnela na hurikán, smeruje na Havaj

NETKY.SK • 7 August 2014, 06:48 • 2 min
Búrka Julio zosilnela na hurikán, smeruje na Havaj

HONOLULU - Búrka Julio zosilnela v stredu nad Tichým oceánom na úroveň hurikánu a smeruje do blízkosti Havajských ostrovov.

slovakia

left justify in out

 Rovnakým smerom sa pohybuje aj predchádzajúci hurikán Iselle, uviedla agentúra AP.
     

 Americké Národné hurikánové centrum (NHC) klasifikovalo Julia ako hurikán prvej kategórie s rýchlosťou vetra 120 kilometrov za hodinu, pričom v nasledujúcich dňoch predpovedalo jeho postupné zosilňovanie.
      

Búrkový systém sa v súčasnosti nachádza zhruba 2655 kilometrov východne od ostrova Havaj. Za tri až štyri dni by sa mal presunúť do oblasti severne od celého súostrovia, jeho presnú trasu však zatiaľ nie je možné stanoviť.
      

Už vo štvrtok môžu Havajské ostrovy zasiahnuť intenzívne dažde, silné vlnobitie a vietor ako sprievodné javy hurikánu Iselle, ktorý sa sformoval ešte pred Juliom.
      

Na väčšine súostrovia platia varovania pred tropickou búrkou a hroziacimi povodňami. Obyvatelia si pripravujú nevyhnutné zásoby pre prípad krízovej situácie.Dosiaľ posledný hurikán zasiahol oblasť Havajských ostrovov, ktoré sú súčasťou USA, v roku 1992. O život prišlo vtedy šesť ľudí a zničených bolo viac než 1400 domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies