Búrka Friederike si vyžiadala už jedenásť obetí, zasiahla aj Poľsko a Česko

NETKY.SK • 18 Január 2018, 19:44 • 2 min
Búrka Friederike si vyžiadala už jedenásť obetí, zasiahla aj Poľsko a Česko

BERLÍN - Počet obetí silnej búrky Friederike, ktorá pustoší Holandsko, Belgicko, Nemecko a ďalšie prevažne západoeurópske krajiny, sa vo štvrtok večer zvýšil už na jedenásť. Problémy sa postupne presúvajú smerom na východ. Prudký nárazový vietor sprevádzaný miestami i snehovými zrážkami vyčíňa vo viacerých lokalitách Poľska i Českej republiky. Vážne problémy spôsobuje energetikom, cestárom, ale narušuje i plynulosť železničnej a leteckej dopravy.

slovakia

left justify in out

V Poľsku hlásia tisícky ľudí bez elektrickej energie, či "odviate autobusy v priekopách", vyplýva z informácií spravodajskej televízie TVN24.

 

Výpadky dodávok elektriny zaznamenal od západu smerom na východ postupne aj český ČEZ. Vo štvrtok okolo 21.00 h registrovali v ČR okolo 60 porúch energetickej siete, bez dodávok elektriny bolo asi 30.000 odberných miest, čo je však o 10.000 menej ako o dve hodiny skôr. Situácia by sa však podľa predpovedí meteorológov mala postupne zlepšovať.

 

Pre vyvrátené stromy na železničných tratiach sú viaceré z nich v súčasnosti mimo prevádzky. Na odstránení prekážok sa intenzívne pracuje.

 

To isté platí aj o cestných komunikáciách, hlavne na severe ČR, kde zrejme až do piatka zostane neprejazdný necelé dva kilometre dlhý úsek cesty Česká Lípa-Horní Libchava.

 

Počet obetí orkánu Friederike sa podľa dostupných informácií zvýšil medzičasom na 11. Iba v Nemecku si vyžiadal podľa aktualizovaných správ internetového vydania denníka Bild i tlačovej agentúry DPA už najmenej šesť životov, v Holandsku zahynuli traja ľudia, v Belgicku a Taliansku registrujú naďalej po jednej obeti.

 

Popri vážnych komplikáciách prepravcov je na východe Nemecka okolo 65.000 domácností bez elektrickej energie. Nemecké železnice avizovali na piatok obnovenie dočasne pozastavenej prevádzky, avšak s istými lokálnymi obmedzeniami.

 

V meste Bad Salzungen v spolkovej krajine Durínsko v centrálnej časti Nemecka zahynul požiarnik, na ktorého spadol strom, jeho kolega utrpel vážne zranenia. Padajúci strom zabil aj 59-ročného muža v meste Emmerich neďaleko od holandských hraníc a ďalší muž zahynul za volantom v meste Lippstadt na západe krajiny po tom, ako v silných poryvoch vetru stratil kontrolu nad vozidlom a narazil do protiidúceho auta.

Dve obete silnej búrky už predtým hlásili z holandskej provincie Overijssel, kde prišli o život dvaja 62-roční muži. Jedného zabil letiaci konár, ktorý ho zasiahol do tváre, druhý zomrel po tom, ako na jeho auto spadol strom. Ďalší šofér zomrel za volantom svojho automobilu po páde stromu neďaleko Bruselu.

 

Silná víchrica, ktorá zasiahla Európu si už vyžiadala ľudské obete




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies