Burian: Komisár pre ľudí so zdravotným postihnutím nie je nepriateľ

NETKY.SK • 7 November 2015, 15:37 • 2 min
Burian: Komisár pre ľudí so zdravotným postihnutím nie je nepriateľ

BRATISLAVA - Vláda neberie komisára pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím ako nepriateľa.

slovakia

left justify in out

"Práve naopak," uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer-SD).

 

Ako poznamenal, je potrebný aj na poukazovanie príkladov nedobrej praxe v prístupe, presadzovaní práv či uplatnení sa ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, a s tým súvisiacim hľadaním legislatívnych a systémových možností, aby sa tomu zamedzilo.  

 

Parlament by mal na novembrovej schôdzi voliť komisára. K dispozícií má dve kandidátky. Vládny Smer-SD navrhol advokátku Zuzanu Stavrovskú a opoziční poslanci niekdajšiu dlhoročnú pracovníčku ministerstva práce Lýdiu Brichtovú. Výbor Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny tento týždeň rozhodol, že obe spĺňajú zákonné podmienky.

 

Brichtová ako za jeden z problémov označila systém kompenzácií, ktorý bol založený na individuálnom prístupe a potrebách, pričom sa od neho postupne upúšťa. "Skôr je to administratívne poskytovanie pomoci. Požiadate o nejakú kompenzáciu a buď ju dostanete alebo nie. Sociálna práca a individuálny prístup sa niekde vytratili," ozrejmila s tým, že je potrebné zabezpečiť práva ťažko postihnutých ľudí na adekvátnu pomoc, či už služieb, vzdelávania alebo kompenzácií.

 

Stavrovská vymenovala niekoľko oblastí, ktoré by vyžadovali väčšiu mieru sledovania a právnej podpory. Predovšetkým sa to podľa nej týka inkluzívneho vzdelávania a zabezpečenia ich lepšieho prístupu k doprave, budovám, informáciám, ako i k pracovným príležitostiam. "Vzdelávanie a práca znamená to, že sa môžu čo najviac osamostatniť," dodala.

 

Štátny tajomník považuje za problematické fungovanie niekoľkých kategórií posudkových lekárov, ktorí sú rozmiestnení po celom Slovensku. Patria napríklad pod mestá a obce, vyššie územné celky, Sociálnu poisťovňu alebo úrad práce. Ambíciou ministerstva po budúcoročných voľbách by podľa neho malo byť zjednotenie posudkovej činnosti. "Treba nastaviť systémové riešenie posudkových lekárov, ktoré dnes absentuje," avizoval s tým, že by sa mala vytvoriť jedna posudková činnosť. Kľúčovým však je, aby odvolávacím orgánom nebol súd, ale nejaký odborný úrad, ktorý preverí činnosť lekára.

 

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike mimoriadne víta zriadenie takéhoto nezávislého komisára, ako aj komisára pre deti. Ako poznamenal predseda predmetnej národnej rady Branislav Mamojka, komisár môže nielen monitorovať situáciu a pýtať si informácie, ale aj žiadať o vykonávanie činnosti od kompetentných orgánov.

 

Prioritou v budúcnosti by podľa neho malo byť ľahšie a priamočiarejšie využívanie práv zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Rovnako väčšia podpora verejnosti napríklad pri integrovanom vzdelávaní či ich zamestnávaní.

Aj on považuje za závažnú otázku posudzovania zdravotného stavu a postihnutia. "Stretávame sa s ľuďmi, ktorí spĺňajú presne tie isté kritériá a podmienky, pričom posudok je diametrálne rozdielny," konštatoval.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies