Burian: Druhý pilier je výhodný len pre asi 17 % sporiteľov

NETKY.SK • 17 Január 2015, 14:39 • 2 min
Burian: Druhý pilier je výhodný len pre asi 17 % sporiteľov

BRATISLAVA - Druhý dôchodkový pilier v SR je výhodný len pre asi 17 % sporiteľov dôchodkových správcovských spoločností, a to pre tých, ktorí majú nadpriemerné príjmy.

slovakia

left justify in out

"Upozorňovali sme dlhodobo, že tento systém pre ľudí, ktorí zarábajú okolo priemernej mzdy, či podpriemerne, nebude do budúcna výhodný," uviedol dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy v súvislosti s výškou ponúkaných dôchodkov pre dôchodcov z 2. piliera štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian (Smer-SD).
      

"Faktom je, že ľudia, ktorí dlhodobo nemali nadpriemerné zárobky, nebudú z druhého piliera profitovať. Takýto zamestnanec bude mať sumárne za prvý a druhý pilier menej, ako keby bol len v prvom pilieri," zdôraznil.
      

Rezort práce podľa jeho slov bude musieť prijať bez ohľadu na relatívne veľké rozdiely v ponukách jednotlivých životných poisťovní na doživotný dôchodok "nejaké riešenie, ktoré bude v prospech sporiteľov". Riešenie však nekonkretizoval.
      

Súčasný spôsob výplaty dôchodkov z druhého dôchodkového piliera je podľa ekonóma a opozičného poslanca Národnej rady SR Ivana Švejnu (Most-Híd) protiústavný. "Inicioval som preto podanie na Ústavný súd," zdôraznil. Jediným spôsobom ako doriešiť prospech sporiteľa, podľa neho je, že ľudia sa dostanú k nasporeným peniazom v 2. pilieri aj iným spôsobom, napríklad postupným čerpaním z dôchodkového účtu.
     

Strana Smer-SD podľa Švejnu sporiteľom v druhom pilieri "urobila zle" trikrát, za čo je aj zodpovedná. "Prvýkrát v tom, že znížila príspevky do druhého piliera z 9 % na 4 %, čo spôsobilo, že je v systéme menej peňazí. Druhýkrát, že nepriznáva dôchodcom z dvojpilierového systému to, čo by im mala priznať. Tretím je spôsob výplaty dôchodkov," dodal Švejna. Dúfa zároveň, že strana Smer-SD umožní ohľadom dôchodkov z druhého piliera vykonať avizovaný poslanecký prieskum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies