Burger je členom Súdnej rady SR, on sám sa členstva nemieni vzdať

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 12:22 • 2 min
Burger je členom Súdnej rady SR, on sám sa členstva nemieni vzdať

BRATISLAVA - Igor Burger je členom Súdnej rady SR. Na návrh Dušana Čima o probléme jeho členstva dnes diskutovali na úvod rokovania členovia rady. K 1. aprílu má Burger prerušený výkon funkcie sudcu.

slovakia

left justify in out

Do rady bol zvolený sudcami a podmienkou zvoliteľnosti je aktívny výkon funkcie sudcu. Burger sa členstva v rade nemieni vzdať, keďže podľa neho zákon taxatívne vymenováva, kedy členstvo v rade zaniká. Prerušenie výkonu funkcie sudcu medzi dôvodmi zániku nie je, uviedol pre agentúru SITA.
Členovia súdnej rady hlasovali o návrhu Dušana Čima, že prerušením výkonu funkcie sudcu zvoleného do rady sudcami zaniká funkcia člena rady. Tento jeho návrh nezískal dostatočnú podporu. Podporu nezískal ani jeho druhý návrh, že funkcia člena nezaniká, ale počas prerušenia výkonu funkcie sudcu takýto člen rady si nemôže uplatňovať povinnosti a práva člena rady.


Dnešné rokovanie rady je volebné. Členovia budú zostavovať štvrtú kandidátku na funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Elena Berthotyová počas diskusie upozornila na možnosť napadnutia volieb, rozhodnúť môže jeden hlas. Na možnosť spochybnenia legitimity výsledku volieb cez víkend v súvislosti s Burgerovým členstvom upozornilo aj združenie sudcov Za otvorenú justíciu.
Rokovanie rady po diskusii o Burgerovom členstve pokračuje vypočúvaním kandidátov na post sudcu ESĽP. Prvé dve kandidátky Slovensku vrátili zo Štrasburgu. Tretiu stopla vláda. Do tejto voľby sa prihlásilo päť uchádzačov, všetci kandidujú opätovne. Kandidátmi sú bývalá právnička tohto súdu Zuzana Dlugošová, košický krajský sudca a bývalý národný zástupca v Eurojuste Ladislav Duditš. Oboch Súdna rada SR zvolila na poslednú kandidátku spolu s ústavným právnikom a súčasným poradcom prezidenta Jánom Mazákom. Do boja sa zapojil aj ústavný právnika Peter Kresák a sudcovia Najvyššieho súdu SR Peter Paluda a Alena Poláčková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies