Bunky v telách aktívnych žien starnú pomalšie

NETKY.SK • 20 Január 2017, 14:39 • 2 min
Bunky v telách aktívnych žien starnú pomalšie

LONDÝN - Bunky v telách každodenne cvičiacich žien starnú pomalšie ako u tých, ktoré žijú sedavým spôsobom života. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Kalifornie, ktorí zistili, že ženy tráviace väčšinu času sedením a cvičiace menej ako 40 minút denne mali bunky biologicky o osem rokov staršie ako bol ich reálny vek. Výsledky svojho výskumu zverejnili v odbornom časopise American Journal of Epidemiology.

slovakia

left justify in out

Odborníci skúmali súvislosť medzi sedavým spôsobom života a skracovaním telomér (ochranné zakončenia chromozómov, pozn. red.), ktorých dĺžka je jedným z indikátorov biologického veku tela. Spomínané skracovanie je spôsobené starnutím buniek, na ktoré majú podľa vedcov vplyv zdravotné faktory a životný štýl, vrátane pravidelného cvičenia. Kratšie teloméry odborníci spájajú tiež s rizikom srdcovocievnych ochorení, cukrovky a rakoviny.

 

Do spomínaného výskumu sa zapojilo 1 500 žien vo veku 64 až 95 rokov. Vedci ich pohyb sledovali počas siedmich dní pomocou akcelerometra. Ten mali ženy pripevnený cez deň aj v noci. Okrem toho museli účastníčky vyplniť aj dotazníky o svojich aktivitách. "Zistili sme, že ženy, ktoré dlhšie sedeli, nemali krátke teloméry, ak cvičili aspoň 30 minút denne," uviedol na margo výskumu vedúci štúdie Aladdin Shadyab z Kalifornskej univerzity v San Diegu. "Rozhovory o výhodách cvičenia by mali začať už v mladom veku a telesná aktivita by mala byť súčasťou našich životov aj počas starnutia. Aj keď budeme mať 80 rokov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona