Bundestag pravdepodobne schváli predĺženie pomoci Grécku

NETKY.SK • 21 Február 2015, 17:24 • 2 min
Bundestag pravdepodobne schváli predĺženie pomoci Grécku

BERLÍN - Nemecký parlament by mohol schváliť predĺženie pomoci Grécku o štyri mesiace, ale pod podmienkou, že Atény predložia zoznam reforiem, ako sľúbili.

slovakia

left justify in out

Uviedol Volker Kauder, líder parlamentného klubu konzervatívcov a spojenec kancelárky Angely Merkelovej v rozhovore, ktorý vyjde v nedeľu (22.2.) v novinách Welt am Sonntag, ale z ktorého dnes zverejnili úryvky na internete. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Gréci musia teraz vypracovať svoju domácu úlohu," povedal Kauder. "Potom môže byť predĺženie programu pomoci schválené nemeckým Bundestagom." A dodal: "Grécko si konečne uvedomilo, že nemôže zatvárať oči pred realitou."
      

Aj ďalší nemeckí konzervatívci privítali dohodu, ale sú opatrnejší a pripomínajú, že Grécko musí urobiť ešte veľa práce. Ralph Brinkhaus v tejto súvislosti skonštatoval, že piatková dohoda je len prvý krok a cieľ je ešte ďaleko. Schválenie dohody v Bundestagu bude závisieť od gréckeho zoznamu reforiem.
      

Konzervatívny poslanec Hans Michelbach zase vyhlásil, že eurozóna by si nemala všímať prázdne sľuby. Bez seriózneho prístupu Atén, nemá dohoda žiadnu cenu.
      

Grécko sa v piatok (20.2.) dohodlo s ministrami financií eurozóny na predĺžení záchranného programu do konca júna 2015. Odvrátilo tak hrozbu štátneho bankrotu a odchodu z eurozóny. Ale podmienkou pomoci je dôveryhodný plán ekonomických reforiem, ktorý musí veriteľom predložiť už v pondelok 23. februára.
      

Napriek tomu grécky premiér Alexis Tsipras dnes v televízii vyhlásil, že dohoda o predĺžení pomoci ruší úsporné opatrenia, ktoré veriteľom sľúbila predchádzajúca konzervatívna vláda.
      

Tsipras a jeho radikálne ľavicová strana Syriza vyhrali koncom januára vo voľbách vďaka sľubom, že ukončia záchranný program aj spoluprácu s inšpektormi tzv. Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu), ktorí monitorovali v Grécku dodržiavanie podmienok záchranného programu,
      

No namiesto toho boli Atény nútené prijať predĺženie záchranného programu aj s podmienkami a nezbavia sa ani Trojky, ktorá sa v dohode o predĺžení pomoci už nazýva "trojicou inštitúcií".
      

Podľa Tsiprasa ale táto dohoda ruší záväzky predchádzajúcej vlády ohľadne znižovania platov a dôchodkov, prepúšťania vo verejnom sektore, a tiež zvýšenia dane z pridanej hodnoty na potraviny a lieky.
      

Premiér bol totiž pod veľkým tlakom a musel sa dohodnúť s veriteľmi, aby zabránil ďalšiemu odlevu vkladov z gréckych bánk, z ktorých klienti v piatok vybrali približne 1 miliardu eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona