Bundestag potvrdil Angelu Merkelovú vo funkcii kancelárky

NETKY.SK • 17 December 2013, 15:05 • 2 min
Bundestag potvrdil Angelu Merkelovú vo funkcii kancelárky

BERLÍN - Merkelová (59) v nadchádzajúcom treťom funkčnom období stáť na čele "veľkej koalície" zloženej z jej Kresťanskodemokratickej únie, Kresťanskosociálnej únie a Sociálnodemokratickej strany Nemecka.

slovakia

left justify in out

Nemeckí poslanci dnes po tretí raz zvolili Angelu Merkelovú za spolkovú kancelárku, oznámila agentúra AP. 

Pri hlasovaní v Spolkovom sneme (Bundestagu) staronovú šéfku kabinetu podporilo 462 poslancov a 150 bolo proti. Hlasovania sa zdržalo deväť prítomných zákonodarcov. 

Kancelárku a jej ministrov musí ešte oficiálne vymenovať do úradu nemecký prezident Joachim Gauck. Slávnostný akt sa uskutoční v Gauckovom berlínskom sídle, paláci Bellevue. Členovia novej vlády potom zložia prísahu v Bundestagu a o 17.00 SEČ sa zídu na prvom zasadnutí. 

Merkelová (59) v nadchádzajúcom treťom funkčnom období stáť na čele "veľkej koalície" zloženej z jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Stranícki lídri podpísali koaličnú dohodu v pondelok, takmer tri mesiace po septembrových parlamentných voľbách.

Ich nejednoznačný výsledok si vynútil vytvorenie veľkej koalície zloženej z Merkelovej konzervatívcov a ich tradičných sociálnodemokratických rivalov. 

Podľa agentúry AP koaličné rokovania po tohtoročných voľbách boli najdlhšie v krajine od skončenia druhej svetovej vojny. 

Celkovo pôjde o tretiu veľkú koalíciu v dejinách Nemecka. Merkelová už stála na čele takejto koaličnej zostavy už počas svojho prvého mandátu v rokoch 2005-2009.


Prezident Gauck menoval členov novej vlády

Nemecký prezident Joachim Gauck vymenoval dnes členov novej vlády. Ceremónia sa konala v jeho sídle na zámku Bellevue v Berlíne, informovala agentúra DPA.

 

Kancelárku Angelu Merkelovú menoval Gauck do funkcie už dnes predpoludním hneď po jej zvolení v Spolkovom sneme (Bundestag). V popoludňajších hodinách zložia šéfovia rezortov v novom Bundestagu prísahu a zídu sa na prvom zasadnutí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona