Bundesbanka sa obáva o ziskovosť nemeckých bánk

NETKY.SK • 29 Január 2017, 18:54 • 2 min
Bundesbanka sa obáva o ziskovosť nemeckých bánk

FRANKFURT NAD MOHANOM/BERLÍN - Nemecké banky majú čoraz väčšie problémy hospodáriť so ziskom.

slovakia

left justify in out

Podľa člena predstavenstva Bundesbanky Andreasa Dombreta otázka znie, či a ako dokážu inštitúcie dlhodobejšie svojou činnosťou zarábať peniaze. "Mám čoraz väčšie obavy z trvalej zárobkovej sily bánk," povedal pre berlínsky Tagesspiegel.

 

Najväčšie problémy spôsobujú pretrvávajúco nízke úrokové sadzby, ktoré zaťažujú aj ich úverovú činnosť. Mnohé banky sa preto snažia vykompenzovať aspoň časť schodku novými poplatkami, inak by museli zredukovať sieť filiálok, aby ušetrili náklady.

 

Dombret vyjadril pochopenie pre tieto opatrenia. "Úroky zostanú v dohľadnom čase nízke. Banky, ktoré si myslia, že toto obdobie len potichu pretrpia, budú mať časom vážne problémy," myslí si Dombret. "Ak by sme to porovnali so semaforom, farba pre ziskovosť je oranžová. Musíme si dávať veľký pozor na to, aby sa nezmenila na červenú."

 

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann v lete minulého roka uviedol, že finančná branža je na toto obdobie dobre pripravená. "Jasné je však aj iné: niektoré banky musia podniknúť ďalšie kroky, aby posilnili svoju ziskovosť. To platí aj pre niektoré nemecké finančné inštitúcie."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona