Bundesbank navrhuje reformu záchranného fondu eurozóny

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 16:22 • 2 min
Bundesbank navrhuje reformu záchranného fondu eurozóny

BERLÍN - Nemecká centrálna banka Bundesbank navrhuje reformu záchranného fondu eurozóny, ktorý by podľa nej mal získať väčšie právomoci. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a RTTNews.

slovakia

left justify in out

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) by mal určovať podmienky budúcich záchranných programov. A mohol by získať aj ďalšie právomoci, napríklad kontrolovať dodržiavanie fiškálnych pravidiel v eurozóne, čo je dnes úlohou Európskej komisie (EK), konštatuje Bundesbank vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac. Nemecko sa snaží presadiť väčšiu kontrolu nad peniazmi, ktoré idú na pomoc slabším ekonomikám. Pre Berlín je to citlivá téma, keďže Nemecko ako najväčšia ekonomika Európskej únie prispieva aj najväčšou sumou do záchranného fondu, tzv. eurovalu.

 

Bundesbank navrhuje, aby ESM posudzoval ekonomické vyhliadky krajín, ktoré žiadajú o záchranný úver, a identifikoval ich finančné potreby. A domnieva sa, že ESM by mohol v budúcnosti monitorovať aj dodržiavanie podmienok záchranného programu.

 

ESM bol vytvorený v roku 2012, aby nahradil dočasný záchranný fond, ktorý vznikol v roku 2010, keď Grécko požiadalo o svoj prvý úver. Úlohou ESM je poskytovať štátom, ktoré sa dostali do problémov, záchranné úvery za prijateľných podmienok.

 

Ale o podmienkach týchto úverov rokovala doteraz so štátmi, ktoré požiadali o záchranu, trojica inštitúcií, tzv. Trojka: EK, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). A Trojka tiež monitorovala dodržiavanie podmienok záchranných programov.

 

Bundesbank sa domnieva, že ESM by v rámci posilnenia svojich právomocí mohol prevziať na svoje plecia aj úlohu "nezávislého fiškálneho úradu" eurozóny. To znamená, že jeho úlohou by bolo aj hodnotenie hospodárskeho vývoja a držiavania rozpočtových pravidiel v menovej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona