Bulharský súd nevydá Rusku Putinovho kritika Nikolaja Kobľakova

NETKY.SK • 22 Október 2014, 08:19 • 2 min
Bulharský súd nevydá Rusku Putinovho kritika Nikolaja Kobľakova

SOFIA - Bulharský súd dnes zamietol žiadosť o vydanie prominentného antiputinovského aktivistu a obhajcu ľudských slobôd Nikolaja Kobľakova do Ruska, kde ho chcú postaviť pred súd.

slovakia

left justify in out

Mestský súd v Sofii pred vynesením rozhodnutia požiadal Moskvu o dodatočné informácie a dnes uviedol, že ani z nich mu nie je jasné, na základe čoho Rusko žiada o jeho vydanie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu súdu.
      

Bulharsko má historicky pevné vzťahy s Moskvou, avšak zdôrazňuje, že je tiež členom Európskej únie a NATO a rešpektuje sankcie EÚ uvalené na Rusko pre jeho zasahovanie na Ukrajine. Bulharský prokurátor, ktorý mal obhajovať žiadosť o vydanie Kobľakova do Ruska, pred súdom povedal, že to nemôže urobiť, pretože Kobľakov sa angažoval v politických aktivitách proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a v Rusku by nemusel mať zaručené právo na slobodný proces.
     

Moskva sa vyjadrila, že požaduje vydanie Kobľakova v súvislosti s podozrením z podvodu spáchaného v rokoch 2004 a 2005. Kobľakov to odmietol a povedal, že sa obáva politického prenasledovania ruskými orgánmi. Požiadal súčasne o politický azyl v Bulharsku. Súd sa dištancoval od vyjadrení prokurátora s tým, že politické prejavy sú v trestnom prípade absolútne neprijateľné.
      

Voči rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať, je to však nepravdepodobné, napísala agentúra Reuters. Kobľakov má 44 rokov a dvojaké, ruské a francúzske občianstvo. Je zakladateľom francúzskej mimovládnej organizácie Russie-Libertés, ktorá zorganizovala v krajine protiputinovské protesty. Jeho zatknutie v Sofii vyvolalo protesty v bulharskom hlavnom meste aj v Paríži, kde ľudskoprávni aktivisti vyzývali bulharské orgány, aby odmietli žiadosť o jeho vydanie. Vzťahy Moskvy a Sofie sú v poslednom čase napäté. Ruský vicepremiér tento mesiac obvinil Bulharsko zo zrady, keď naznačilo, že chce nahradiť vojenské lietadlá zo sovietskej éry západnými.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies