Bulharský prezident zdôraznil v Rumunsku potrebu udržiavať dialóg s Ruskom

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 16:41 • 2 min
Bulharský prezident zdôraznil v Rumunsku potrebu udržiavať dialóg s Ruskom

BUKUREŠŤ - Prezidenti Bulharska a Rumunska, Rumen Radev a Klaus Iohannis, sa dnes v Bukurešti zhodli na tom, že napriek členstvu svojich krajín v Európskej únii a v NATO nie sú proti Rusku.

slovakia

left justify in out

Bulharský prezident pri tejto príležitosti zdôraznil, že "komunikačné kanály s Ruskom treba udržať otvorené, aby mohol byť vedený úprimný a otvorený dialóg s Ruskom, čo uvoľní napätie a zamedzí možnému riziku."

 

EÚ nedávno schválila predĺženie sankcií uvalených na Rusko pre jeho kroky na Ukrajine, po anexii Krymu pred troma rokmi.

 

"Pre nás... je dôležité mať rozličné dodávky a energetické rozvodné site, čo nám poskytne väčšiu slobodu pri prijímaní rozhodnutí, väčšiu bezpečnosť a čo je dôležité - nižšie ceny," povedal Radev po stretnutí s rumunským prezidentom Iohannisom.

 

Bulharsko je silne závislé na ruskom plyne.

 

Radev, ktorý bol zvolený za prezidenta Bulharska vlani v novembri, presadzuje užšie vzťahy s Ruskom. Bulharsko sa tradične teší dobrým vzťahom s Moskvou.

 

Iohannis sa vyjadril, že Rumunsko "nemá problém" so vzťahom medzi Bulharskom a Ruskom. Moskva kritizovala Rumunsko za jeho súhlas s umiestnením časti štítu americkej protiraketovej obrany v juhorumunskom meste Deveselu. Rumunský prezident zopakoval, že táto vojenská základňa je "prísne obranná" a dodal, že "(NATO) nemá žiadnu stratégiu (namierenú) proti Rusku".

 

Radev, ktorý je na dvojdňovej návšteve Rumunska, diskutoval s Iohannisom o NATO, bezpečnosti v Čiernom mori a záležitostiach EÚ. Pochválil Rumunsko za boj s korupciou, ktorého cieľom sa v ostatných rokoch stalo niekoľko čelných štátnych predstaviteľov. Bulharsko by podľa neho mohlo využiť rumunské skúsenosti z tejto oblasti.

 

Prezidenti hovorili aj o predsedníckej funkcii EÚ, ktorú Bulharsko prevezme 1. januára 2017 a Rumunsko o rok nato. Obe krajiny vstúpili do EÚ v roku 2007.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies