Bulharský prezident: Terorizmus bude možné poraziť len spoluprácou USA, NATO a Ruska

NETKY.SK • 31 Január 2017, 14:02 • 2 min
Bulharský prezident: Terorizmus bude možné poraziť len spoluprácou USA, NATO a Ruska

BRUSEL - Severoatlantická aliancia by teraz, v čase, keď posilňuje vlastné vojenské kapacity, mala zároveň prehlbovať aj dialóg s Ruskom. Pred dnešným stretnutím s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to vyhlásil bulharský prezident Rumen Radev, informuje agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Posilňovanie vojenského potenciálu Severoatlantickej aliancie by malo byť vyvážené prehlbovaním dialógu s Ruskom. Ten je totiž nevyhnutný pre odvrátenie konfrontácie," uviedol Radev. Zároveň vyzval NATO a USA na spoluprácu s Ruskom v boji proti terorizmu a islamskému extrémizmu.

"Hlavné hrozby predstavuje medzinárodný terorizmus; musíme bojovať proti radikalizmu a Islamskému štátu (IS). Uspejeme však iba vtedy, keď budú USA a NATO spolupracovať s Ruskom," zdôraznil bulharský prezident.

Radev v Bruseli zopakoval, že vstup do EÚ a NATO bol pre Bulharsko strategickou voľbou, ktorú netreba spochybňovať. Radev sa v pondelok stretol aj predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Radev, ktorý sa ujal funkcie 22. januára, je podľa analytikov v porovnaní so svojím predchodcom, prozápadne orientovaným Rosenom Plevnelievom, viac naklonený Rusku.

Počas predvolebnej kampane opakovane tvrdil, že by dodržal záväzky Bulharska v Európskej únii, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval tým, že byť proeurópsky neznamená byť protiruský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies