Bulharský prezident Plevneliev odhalil sochu zavraždeného disidenta Markova

NETKY.SK • 12 November 2014, 06:39 • 2 min
Bulharský prezident Plevneliev odhalil sochu zavraždeného disidenta Markova

SOFIA - Bulharský prezident Rosen Plevneliev odhalil dnes v Sofii bronzovú sochu disidenta Georgiho Markova, ktorého za záhadných okolností, zrejme s použitím špeciálne upraveného dáždnika obsahujúceho pravdepodobne ricín, zavraždili na londýnskom moste Waterloo v septembri roku 1978.

slovakia

left justify in out

Špekulácie však spájali tento zločin na pracovníkovi bulharskej redakcie rozhlasovej stanice BBC nielen s bulharskou a sovietskou tajnou službou, ale aj s vtedajším prvým mužom balkánskej krajiny Todorom Živkovom. Práve on oslavoval v deň útoku na Markova narodeniny. Informácie priniesli dnes bulharské a britské elektronické médiá, ako aj tlačová agentúra DPA.
      

Renomovaný autor, neskoršia obeť atentátu, opustil Bulharsko v roku 1969 a stal sa v exile jedným z hlasitých kritikov vtedajšej moci v Sofii. Slová Georgiho Markova, ako to dnes formuloval bulharský prezident pri odhalení sochy v prítomnosti vdovy obete, prispeli k oslobodeniu Bulharov ešte pred spoločenskými zmenami v krajine. Atentát sa nikdy úplne nepodarilo objasniť. Vyšetrovanie v Bulharsku odhalilo, že za vraždou bol agent s krycím menom Piccadilly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies