Bulharský prezident navrhol konanie predčasných volieb

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 09:25 • 2 min
Bulharský prezident navrhol konanie predčasných volieb

SOFIA - Bulharský prezident Rosen Plevneliev v piatok navrhol konanie predčasných volieb, ako spôsobu riešenia pretrvávajúcej nepokojnej situácie krajine. Jej obyvatelia pritom iba pred niečo menej ako dvoma mesiacmi volili nový parlament.

slovakia

left justify in out

Nakoniec vznikla úradnícka vláda a premiérom sa stal nestraník Plamen Orešarski. Jeho júnové sporné vymenovanie kontroverzného mediálneho magnáta za šéfa spravodajskej služby však vyhnalo ľudí opäť do ulíc. Prezident poukázal, že to už trvajú 22 dní v rade a je potrebné niečo robiť. Podľa neho politici nemôžu čakať, že demonštrácie zaniknú samé od seba. Plevneliev zároveň vyzval na diskusiu o prepojeniach medzi politikmi a oligarchami a "ak nič nepomôže, jediným demokratickým riešením sú voľby". Ako dodal, "ľudia už nebudú zatvárať oči a je preto najvyšší čas, aby politici otvorili tie svoje".

Tisíce obyvateľov najchudobnejšej krajiny EÚ sa od júna opäť stretávajú na protivládnych demonštráciách, kde vyjadrujú nespokojnosť s politickými nomináciami a požadujú odstúpenie Orešarského kabinetu. Samotný Orešarski, ktorý sa stal premiérom ako finančný expert bez straníckej príslušnosti, svoj odchod odmieta, keďže by podľa neho "nič nevyriešil". Opozícia, ktorú o moc pripravil mohutné zimné demonštrácie, taktiež žiada pád vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona