Bulharský parlament schválil demisiu vlády premiéra Borisova

NETKY.SK • 16 November 2016, 17:38 • 2 min
Bulharský parlament schválil demisiu vlády premiéra Borisova

SOFIA - Bulharský parlament dnes jednohlasne, 218 hlasmi, schválil demisiu vlády konzervatívneho premiéra Bojka Borisova.

slovakia

left justify in out

Ten sa vzdal funkcie po tom, ako v nedeľňajších prezidentských voľbách jasne zvíťazil opozičný kandidát Rumen Radev, ktorý využil veľkú nespokojnosť občanov s doterajšou vládou.

Za nestraníka Radeva podporeného socialistami hlasovalo vyše 59 percent zúčastnených voličov.

 

Prezidentské "voľby jasne naznačili, že spoločnosť chce zmenu", povedal dnes poslancom parlamentu Borisov, ktorého vládnuca strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) v ostatnom desaťročí triumfovala vo všetkých bulharských voľbách.

Borisov sa zaviazal zabezpečiť hladký prechod moci a zostať vo funkcii do sformovania novej vlády.

 

Borisovovej koaličnej vláde, ktorá bola v polovici svojho štvorročného mandátu, sa po mesiacoch protikorupčných protestov podarilo obnoviť v Bulharsku politickú stabilitu. Pre pomalé tempo reforiem, ktoré mali eliminovať korupciu a chudobu a zmeniť justičný systém, však stratila podporu.

 

Odstúpením vlády sa začal ústavný postup, v ktorom prezident musí v prípade potreby až trikrát ponúknuť mandát na sformovanie vlády. Až keď všetky tieto pokusy zlyhajú, môže vymenovať dočasnú vládu.

 

Ústava zakazuje súčasnému prezidentovi Rosenovi Plevnelievovi, ktorého mandát vyprší 22. januára, aby rozpustil parlament, keďže je posledné tri mesiace vo funkcii. Rozpustiť zákonodarný zbor môže až jeho nástupca, ktorý musí do 60 dní vypísať predčasné parlamentné voľby.

Predpokladá sa, že by sa mohli konať v apríli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies