Bulharský parlament bude hlasovať o novej vláde

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 09:29 • 2 min
Bulharský parlament bude hlasovať o novej vláde

SOFIA - Bulharský parlament bude v stredu hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde Plamena Orešarského, ktorého prezident poveril jej zostavením.

slovakia

left justify in out

Nový kabinet pod vedením Orešarského sa bude môcť oprieť o podporu strany zastupujúcej práva tureckej menšiny a ráta sa taktiež s tichou podporu nacionalistickej strany Ataka. Orešarský, nominant Bulharskej socialistickej strany, ekonóm a bývalý minister financií dostal poverenie na vytvorenie vlády potom, čo expremiér Bojko Borisov, ktorého strana GERB zvíťazila v májových voľbách, zostaviť vládu odmietol. Jej zloženie predstavil v pondelok.

Hlavným cieľom kabinetu bude zastaviť stúpajúcu nezamestnanosť a naštartovať stagnujúcu ekonomiku. Touto úlohou bude poverený najmä nový minister financií, 36-ročný ekonóm Petar Chobanov a minister hospodárstva, 37-ročný Dragomir Stojnev, taktiež ekonóm. Vicepremiérkou zodpovednou za európske fondy, s čerpaním ktorých má Bulharsko problémy, sa stala bývalá europoslankyňa Zinaida Zlatanovová. 

Borisov a jeho pravicová vláda odstúpili 20. februára v reakcii na celonárodné protesty proti chudobe, nezamestnanosti, vysokým cenám energií a korupcii. Strana GERB v predčasných voľbách napriek tomu zvíťazila, hoci s výrazne nižším počtom kresiel, ako mala doteraz. Konečné výsledky volieb ukázali, že Strana GERB získala 97 parlamentných miest v 240-člennom parlamente, socialisti 84, strana tureckej menšiny 36 a nacionalisti 23.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona