Bulharsko žiada od EK 160 miliónov eur na ochranu hraníc pred migrantmi

NETKY.SK • 16 September 2016, 13:15 • 2 min
Bulharsko žiada od EK 160 miliónov eur na ochranu hraníc pred migrantmi

SOFIA - Bulharsko požiadalo Európsku komisiu o pomoc vo výške 160 miliónov eur, ktorá bude určená na posilnenie ochrany hraníc a na zastavenie prílevu migrantov do tejto balkánskej krajiny. Oznámila to dnes podpredsedníčka bulharskej vlády Rumiana Bačvarovová, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Najchudobnejšia krajina EÚ už na svojich hraniciach s Tureckom vybudovala zábranu a nasadila vojakov. Na zabezpečenie ich riadnej ochrany však potrebuje podporu únie, píše Reuters. Bulharský premiér Bojko Borisov by túto problematiku mal otvoriť na dnešnom neformálnom summite lídrov EÚ v Bratislave.


"Na Európskej komisii sme vyplnili tri žiadosti v celkovej sume 160 miliónov eur. Požiadali sme o technickú podporu, podporu na vybudovanie kamerového sledovacieho systému a o podporu operačných aktivít," povedala v parlamente Bačvarovová.


Sofia podľa nej dostala z Bruselu uistenie o tom, že hlavnú časť z požadovaného podporného balíka dostane čoskoro.


Bulharsko za prvých osem mesiacov tohto kalendárneho roka zadržalo približne 12.500 migrantov, pochádzajúcich predovšetkým z Afganistanu. Oproti rovnakému časovému úseku vlaňajška ide síce o pokles o 30 percent, počet prichádzajúcich utečencov sa však od júna znova konštantne zvyšuje.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies