Bulharsko tiež zaviedlo zákaz dovozu ukrajinských obilnín

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 13:45 • 2 min
Bulharsko tiež zaviedlo zákaz dovozu ukrajinských obilnín

SOFIA - Bulharsko sa stalo najnovšou krajinou, ktorá zaviedla dočasný zákaz dovozu ukrajinských obilnín. Výnimkou je ich tranzit. V stredu to uviedol Bulharský rozhlas, ktorý citovala dočasného bulharského premiéra Galaba Doneva.

slovakia

left justify in out

"Za posledný rok zostalo v našej krajine značné množstvo potravín a narušilo to potravinové reťazce," povedal Donev. "Sme nútení prijať opatrenie na úrovni štátu, pretože európske úrady ešte stále zvažujú primerané opatrenie," vysvetlil. "Rátame s tým, že EÚ pochopí postoje Bulharska, Poľska, Českej republiky a Slovenska," dodal Donev. Bulharsko je podľa neho naďalej solidárne s Ukrajinou, no bankrot bulharských poľnohospodárov by nebol ani v jej prospech.

 

K zavedeniu podobných opatrení už pristúpili Slovensko, Poľsko a Maďarsko, pretože sa objavili tvrdenia, že ukrajinské obilniny oslabujú ich vlastných farmárov, píše The Guardian. Vývoz ukrajinského obilia smeruje cez EÚ do iných krajín, odkedy ruská invázia zablokovala vývozné trasy cez Čierne more. Množstvo tohto obilia, lacnejšieho ako obilie dopestované v krajinách Únie, však pre rôzne logistické prekážky uviazlo v stredoeurópskych krajinách. Nepokračovalo tak na Blízky východ či do Afriky, kam bolo pôvodne určené. Táto skutočnosť negatívne ovplyvnila ceny aj odbyt miestnych poľnohospodárov, čo viedlo k ich protestom a v Poľsku aj k odstúpeniu ministra poľnohospodárstva.

 

Premiéri Poľska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska koncom marca v spoločnom liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej vyzvali, aby EÚ zakročila proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh EÚ. Upozornili, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou, ktorým enormne narástol dovoz týchto produktov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies