Bulharsko rozšíri plot pozdĺž hranice s Tureckom kvôli migrantom

NETKY.SK • 21 Január 2015, 16:35 • 2 min
Bulharsko rozšíri plot pozdĺž hranice s Tureckom kvôli migrantom

SOFIA - Bulharský parlament schválil dnes zákon o rozšírení plotu pozdĺž hranice s Tureckom, aby zastavil prílev migrantov utekajúcich pred konfliktami a chudobou. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí z Afganistanu, Sýrie, Iraku a iných krízových oblastí smerujú do Bulharska, ktoré vnímajú ako vstupnú bránu do Európskej únie.
     

Bulharský konzervatívny kabinet premiéra Bojka Borisova minulý týždeň navrhol novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá bez zverejnenia tendra umožní vybrať dodávateľa na rozšírenie existujúceho, 30 kilometrov dlhého plota s Tureckom.
     

Plot chcú rozšíriť o 82 kilometrov, vysoký má byť tri metre a jeho cena sa odhaduje na 53 miliónov dolárov. Po ukončení prác bude pokrývať 112 kilometrov z celkovej 275 kilometrov dlhej hranice s Tureckom.
     

"Výstavba plota je odkazom pre Blízky a Stredný východ a Afriku, že Bulharsko už nedrží dvere otvorené," konštatoval šéf parlamentného výboru pre bezpečnosť Micho Michov.
     

Bulharské ministerstvo vnútra konštatovalo, že po vlaňajšom dokončení prvej časti plota počet migrantov klesol. V roku 2013 ich bolo 11.000, vlani 6000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona