Bulharsko prijalo tvrdé zákony proti radikálnemu islamu

NETKY.SK • 9 December 2017, 17:50 • 2 min
Bulharsko prijalo tvrdé zákony proti radikálnemu islamu

Bulharský parlament prešiel na kriminalizáciu propagácie radikálneho islamu vrátane obhajoby kalifátu, náboženského násilia a práva Šaríja.

slovakia

left justify in out

Legislatíva prijala dodatky k súčasnému trestnému právu namierené na potlačenie radikálneho islamu v prvom čítaní, píše server Stredoevropan.cz. Tie boli navrhnuté nacionalistickou alianciou nazvanou Jednotní patrioti (UP). Propagácia akejkoľvek ideológie násilia, alebo takej, ktorá ohrozuje práva a ústavu národa, môže byť potrestaná až piatimi rokmi väzenia a pokutou 2000 eur.

 

Poslanec parlamentu Boris Jačev povedal médiám, že zmena zákona nebola namierená na konkrétne náboženstvo, ale na nebezpečnú ideológiu. 

 

"Radikálny islam je mimoriadne nebezpečná a agresívna ideológia, ktorá ospravedlňuje násilie a vraždy (neveriacich)," povedal a trval na tom, "že tiež ospravedlňuje otroctvo a genocídu"

 

Jeho strana navrhla legálnu definíciu radikálneho islamu, ktorá podľa parlamentného čítania zahrňa "keď osoba agituje za vytvorenie islamské štátu alebo kalifátu."

 

Ďalšie problémy sa týkajú povýšenia náboženského práva nad sekulárne, "násilnou aplikáciu náboženských princípov", obhajobu násilía vrátane "svätej vojny proti nemoslimom (džihád)" a nábor ľudí pre islamský terorizmus.

 

V júni 2016 bulhrský parlament veľkou väčšinou odhlasoval zákaz burky, za porušenie ktorého hrozí pokuta 100 eur.

 

Vďaka 500-ročnej otomanskej nadvlády má Bulharsko jednu z najpočetnejších moslimských menšín v Európe - je ich asi 12 percent v 7-miliónovej populácii. 

 

V októbri tohto roku podpredseda parlamentu Krasimir Karakachanov povedal: “Ukazuje sa, že problémy s radikálnym islamom, ktoré vidíme v mnohých európských krajinách, už existujú aj v Bulharsku.” Sľúbil tiež, že zasiahne proti financovaniu radikálneho islamu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies