Bulharsko pre kauzu Skripaľ povolalo svojho veľvyslanca z Ruska

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 19:09 • 2 min
Bulharsko pre kauzu Skripaľ povolalo svojho veľvyslanca z Ruska

SOFIA - Bulharská vláda si v utorok povolala na konzultácie svojho veľvyslanca v Ruskej federácie, aby s ním hovorila o prípade bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters to signalizuje zmenu postoja tejto krajiny, ktorej premiér Bojko Borisov len pred štyrmi dňami uviedol, že ambasádora sa z Moskvy povolať nechystá. Úrad bulharskej vlády informoval, že Borisov v utorok telefonicky hovoril s bulharským veľvyslancom v Rusku Bojkom Kocevom o útoku na Skripaľa a jeho dcéru, ako aj o reakciách medzinárodného spoločenstva, EÚ aj Ruska.

 

Bulharsko má úzke obchodné vzťahy s ruskými firmami a momentálne zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. V reakcii na útok na Skripaľa nezašlo podľa agentúry Reuters tak ďaleko ako mnohé ďalšie krajiny Únie, ktoré Moskvu priamo obvinili zo zodpovednosti za útok a vyhostili ruských diplomatov.

 

Premiér Borisov ešte v piatok povedal, že aj napriek "vysokej pravdepodobnosti", že za útokom stojí Rusko, potrebuje viac nesporných dôkazov. Zároveň vyjadril obavu, že povolávanie veľvyslancov krajín EÚ z Ruska len viac uškodí vzťahom s Moskvou.

 

Na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným centrom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

 

V reakcii na otravu Skripaľa vyhostili členské štáty EÚ, Kanada, USA, Ukrajina a niektoré ďalšie európske krajiny vyše 140 ruských diplomatov. Moskva zodpovednosť za útok poprela a Britániu obvinila zo šírenia protiruskej propagandy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona