Bulharsko od nového roka predsedá Rade EÚ

NETKY.SK • 2 Január 2018, 18:10 • 2 min
Bulharsko od nového roka predsedá Rade EÚ

SOFIA - Predseda vlády Bulharska Bojko Borisov má v úmysle, okrem iného, vniesť do Rady EÚ otázku o zrušení protiruských sankcií.

slovakia

left justify in out

Bulharsko sa v pondelok stalo rotačným predsedom Rady Európskej únie. Ako informovalo TASS, ministerka bulharského predsedníctva v Rade Európy Lilyana Pavlová, sa v najbližších šiestich mesiacoch v Sofii bude konať 300 oficiálnych podujatí, vrátane 30 s účasťou politických lídrov európskych krajín a krajinu navštívi cez 25-tisíc hostí.

 

"V rámci nášho predsedníctva bude vykonaných 300 stretnutí v Bulharsku a 1,5-tisíc stretnutí na vysokej úrovni v Štrasburgu a Bruseli. Čakáme, že počas týchto šiestich mesiacov krajinu navštívi okolo 25-tisíc hostí," informuje Pavlová. Podľa slov ministra, v úlohe predsedu Rady EÚ Bulharsko bude pôsobiť ako koordinátor. Sprostredkovanie Sofie bude pokračovať v rokovaniach o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, rozvoja migračnej politiky, prípravy dlhodobej finančnej dohody; bude sa diskutovať o otázkach regionálneho rozvoja členských štátov EÚ, o integrácii západného Balkánu do európskej spoločnosti, otázky vytvorenia spoločnej európskej obrany, spoločného digitálneho trhu a iné témy," informuje Pavlová. Taktiež má Bulharsko v úmysle nastoliť otázku zrušenia protiruských sankcií.

 

"Predseda vlády Bojko Borisov a Bulharská vláda považujú za potrebné zahrnúť v programoch rokovaní otázku o sankciách ako prioritu. Táto otázka bude prerokovaná v rôznych formátoch, aby sa našlo najlepšie riešenie a vyriešil sa problém," vyhlásila Pavlová.

 

"V kľúčovom okamihu pre Európsku úniu, sa Bulharsko prvýraz stalo predsedom spoločenstva. Verím, že budeme úspešne pracovať v prioritných témach, ktoré sme vyhlásili a budeme udržiavať kontinuitu," zdôraznil v novoročnom privítaní predseda vlády krajiny Bojko Borisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies