Bulharsko je pripravené zoštátniť Corpbank, štvrtú najväčšiu banku v krajine

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 18:17 • 2 min
Bulharsko je pripravené zoštátniť Corpbank, štvrtú najväčšiu banku v krajine

SOFIA - Bulharsko je pripravené zoštátniť do 21. júla štvrtú najväčšiu komerčnú banku v krajine Corporate Commercial Bank (Corpbank), ak jej akcionári nezabezpečia potrebné financie.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes bulharský minister financií. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

V piatok 20. júna musela Corpbank čeliť nájazdom klientov, ktorí sa začali obávať o svoje úspory po tom, ako sa v médiách objavili správy naznačujúce, že banka má finančné problémy. Národná banka Bulharska nad Corpbank následne prevzala kontrolu a nariadila audit.
     

Vláda a centrálna banka plánujú začať s akcionármi Corpbank rozhovory. Ako uviedol minister financií Petar Čobanov, od akcionárov očakávajú, že banke zabezpečia potrebný kapitál. Ak sa tak nestane, vláda je pripravená finančnú injekciu poskytnúť, a to prostredníctvom dvoch štátnych inštitúcií - Bulharskej rozvojovej banky a Fondu na poistenie vkladov. Zároveň však upozornil, že v takom prípade ju k 21. júlu, keď by Corpbank mala obnoviť svoju činnosť, zoštátni.
     

Najväčším akcionárom je podnikateľ Cvetan Vassilev, ktorý v Corpbank kontroluje vyše 50-% podiel. Práve informácie médií, ktoré sa týkali podozrivých transakcií banky a Cvetana Vassileva, vyvolali obavy Bulharov o ich úspory a viedli k hromadným výberom. Banka aj Vassilev akékoľvek nelegálne aktivity popreli. Ďalšími veľkými akcionármi sú ománsky investičný fond s podielom asi 30 % a ruská banka VTB, ktorá v Corpbank kontroluje približne 10-% podiel. Tá už minulý týždeň informovala, že je banke pripravená finančne pomôcť.
     

V obave, aby sa panika súvisiaca s Corpbank nepresunula aj na ďalšie banky, vláda a centrálna banka upokojujú obyvateľstvo, že Corpbank nie je v platobnej neschopnosti a jej problémy nepredstavujú riziko pre bulharský bankový systém. Vládny zdroj oboznámený so situáciou uviedol, že akcionári by sa do piatka (27. 6.) tohto týždňa mali vyjadriť, či sú pripravení poskytnúť financie na navýšenie kapitálu, alebo banku prevezme štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies