Bulharsko čelí problému s utečencami zo Sýrie

NETKY.SK • 16 Október 2013, 19:20 • 2 min
Bulharsko čelí problému s utečencami zo Sýrie

SOFIA - Tridsať kilometrov dlhý a tri metre vysoký múr na bulharsko-tureckých hraniciach chce postaviť Sofia, aby zabránila ilegálnemu vstupu utečencov zo Sýrie do krajiny. Informáciu priniesol dnes tamojší štátny rozhlas s odvolaním sa na viceministra vnútra Vasila Marinova.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je cieľom opatrenia, aby utečenci vstupovali na bulharské územie cez kontrolné stanovisko pri Svilengrade v bulharsko-grécko-tureckom pohraničí, aby ich bolo možné adekvátne zachytiť. Námestník bulharského ministra vnútra súčasne zdôraznil, že nejde o to neposkytnúť ochranu ľuďom unikajúcim z občianskou vojnou sužovanej Sýrie. Múr by mal vyrásť pri Elchove, kde už doteraz vstúpilo ilegálne na bulharské územie 85 percent utečencov zo Sýrie. Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na 2,5 milióna eur. O pretrvávajúcom, ba rastúcom prúde utečencov z blízkovýchodnej krajiny bude bulharská vláda rokovať v pondelok na mimoriadnom zasadaní kabinetu, na ktorom by sa malo rozhodnúť aj o nevyhnutných urgentných opatreniach.

Momentálne sa v balkánskej krajine nachádza okolo 6500 sýrskych azylantov, avšak experti očakávajú, že do konca roka by sa ich počet mohol zvýšiť na 11.000. Ubytovacie kapacity sú pritom už teraz vyčerpané, takže Sofia očakáva tak finančnú, ako aj technickú pomoc od Európskej únie, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies