Bulharsko by mohlo vstúpiť do eurozóny začiatkom roka 2022

NETKY.SK • 29 Január 2019, 06:43 • 2 min
Bulharsko by mohlo vstúpiť do eurozóny začiatkom roka 2022

SOFIA - Prípravy Bulharska na vstup do eurozóny pokračujú podľa plánu a je možné, že krajina prijme euro už v januári 2022.

slovakia

left justify in out

Povedal to v pondelok bulharský minister financií Vladislav Goranov.

 

V takom prípade by Bulharsko prijalo euro skôr, než predpokladá podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Ten v polovici januára uviedol, že Bulharsko bude musieť čakať minimálne do polovice roka 2022.

 

img

Valdis Dombrovskis

 

Goranov však verí, že Bulharsku umožnia vstup do bankovej únie a mechanizmu výmenných kurzov ERM 2 už toto leto. Ako uviedol, je v tejto veci mierny optimista.

 

Bulharsko, ktoré do EÚ vstúpilo v roku 2007, spĺňa oficiálne kritériá na prijatie jednotnej meny. Na druhej strane je najchudobnejším členom Európskej únie a patrí aj ku krajinám s najvyššou korupciou.

 

Pred získaním povolenia na vstup do ERM 2 a bankovej únie krajina ešte musí preukázať kvalitu svojich bánk. Tie preverí Európska centrálna banka, ktorá výsledky kvality aktív a záťažových testov zverejní v júli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies