Bulharsko bude pripravené vstúpiť v marci do Schengenu

NETKY.SK • 12 Január 2011, 08:21 • 2 min
Bulharsko bude pripravené vstúpiť v marci do Schengenu

Bulharsko bude pripravené vstúpiť v marci do Schengenu

slovakia

left justify in out

Bulharsko dnes uviedlo, že pokračuje v prípravách na vstup do schengenskej zóny s voľným pohybom osôb aj tovaru, napriek výhradám niektorých krajín.
      "Bulharsko bude technicky v postavení, aby sa mohlo stať v marci členom schengenskej zóny," povedala v Sofii hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Vessela Černevová.
      Dve veľké krajiny EÚ, Nemecko a Francúzsko, sa v decembri pokúsili zablokovať rozšírenie schengenskej zóny o Bulharsko a Rumunsko argumentom, že ich neúčinné súdne systémy nie sú na tento krok pripravené.
      Obe balkánske krajiny sú od roku 2007 členmi Európskej únie, boli však kritizované, že nerobia dosť pre boj s korupciou a organizovaným zločinom.
      Hovorkyňa rezortu zahraničných vecí priznala, že experti EÚ mali kritické poznámky v správe o Bulharsku, predovšetkým k jeho pozemným hraniciam, ale povedala, že ich odporúčania "neboli vôbec dramatické" a Bulharsko ich do marca splní.
      Schengenská zóna v súčasnosti zahŕňa všetky členské krajiny EÚ s výnimkou Británie, Írska, Cypru, Rumunska a Bulharska. Naopak do nej patria Švajčiarsko, Nórsko a Island.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies