Bulharskí socialisti priznali porážku v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 6 Október 2014, 07:06 • 2 min
Bulharskí socialisti priznali porážku v parlamentných voľbách

SOFIA - Bulharská socialistická strana (BSP) priznala, že v dnešných predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku utrpela ťažkú porážku.

slovakia

left justify in out

Podľa exil pollov, zverejnených po zatvorení volebných miestností, získali donedávna vládnuci socialisti len približne 16 percent hlasov. To je približne o polovicu menej, než ich hlavní oponenti, konzervatívci vedení expremiérom Bojkom Borisovom, ktorým odovzdalo hlasy okolo 33 percent voličov.
      

"BSP utrpela ťažkú porážku, výsledky sú neuspokojivé," vyhlásil hovorca strany. Súčasne však zdôraznil, že ide o rozhodnutie občanov Bulharska, ktoré BSP akceptuje. Štvorpercentnú hranicu potrebnú na vstup do 240-členného parlamentu by malo prekročiť až šesť menších strán, čo by podľa pozorovateľov mohlo skomplikovať rokovania o novej vládnej koalícii. 
      

Bulharský parlament, paralyzovaný straníckymi šarvátkami, bol rozpustený v auguste takmer tri roky pred koncom svojho mandátu. Po rozpade socialistami vedenej vlády nebola totiž žiadna strana ochotná vytvoriť nový kabinet. Krajinu preto do volieb priviedla dočasná vláda premiéra Georgiho Bliznaškého zložená z nestraníkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies