Bulharskí socialisti odmietajú prevziať vládu, požadujú predčasné voľby

NETKY.SK • 7 December 2016, 15:08 • 2 min
Bulharskí socialisti odmietajú prevziať vládu, požadujú predčasné voľby

SOFIA - Bulharskí opoziční socialisti odmietajú zostaviť novú vládu po tom, ako premiér Bojko Borisov v novembri rozpustil svoj stredopravicový kabinet.

slovakia

left justify in out

Podobne ako Borisov, ktorý predsedá konzervatívnej strane Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), aj šéfka Bulharskej socialistickej strany (BSP) Kornelia Ninovová odmietla poverenie prezidenta Rosena Plevnelieva a vyslovila sa za vypísanie predčasných volieb. "Navrhujeme urýchliť smerovanie k novým voľbám," povedala Ninovová.

 

Po tom, ako zlyhal aj druhý pokus vyhnúť sa predčasným voľbám, môže Plevneliev poveriť zostavením vlády už iba jednu ďalšiu stranu. Predpokladá sa, že ňou bude konzervatívny Reformistický blok (RB), doterajší koaličný partner Borisovovho zoskupenia GERB.

 

"Dúfame, že sa pri treťom pokuse nájde nejaké riešenie," povedal prezident. V prípade, že sa opäť nedosiahne výsledok, Plevneliev bude musieť vymenovať prechodnú vládu. Borisov podal demisiu po tom, ako v druhom kole prezidentských volieb z 13. novembra porazil kandidátku GERB Cecku Cačevovú generál v zálohe Rumen Radev, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou socialistov.

 

Ústava zakazuje súčasnému prezidentovi Rosenovi Plevnelievovi, ktorého mandát vyprší 22. januára, aby rozpustil parlament, keďže je posledné tri mesiace vo funkcii. Rozpustiť zákonodarný zbor môže až jeho nástupca, ktorý musí do 60 dní vypísať predčasné parlamentné voľby.

 

Borisovovej koaličnej vláde, ktorá bola v polovici svojho štvorročného mandátu, sa po mesiacoch protikorupčných protestov podarilo obnoviť v Bulharsku politickú stabilitu. Pre pomalé tempo reforiem, ktoré mali eliminovať korupciu a chudobu a zmeniť justičný systém, však stratila podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies