Bulharskej vlády sa ujal dočasný úradnícky kabinet premiéra Gerdžikova

NETKY.SK • 27 Január 2017, 13:31 • 2 min
Bulharskej vlády sa ujal dočasný úradnícky kabinet premiéra Gerdžikova

SOFIA - V Bulharsku sa dnes ujala moci dočasná úradnícka vláda premiéra Ogňana Gerdžikova, ktorá má viesť krajinu do marcových predčasných volieb.

slovakia

left justify in out

"Tento kabinet bude vládnuť v zložitej politickej a medzinárodnej situácii, keď naša krajina potrebuje bezpečnosť a stabilitu," povedal nový bulharský prezident Rumen Radev, ktorý nastúpil do úradu len minulý týždeň.

 

Prioritami novej vlády budú príprava nadchádzajúcich parlamentných volieb a budúcoročného bulharského predsedníctva v Rade EÚ. Sofia túto úlohu prevezme v prvej polovici roka 2018.

Jedným z prvých krokov novej hlavy štátu bolo vypísanie predčasných parlamentných volieb na 26. marec a rozpustenie poslaneckého zboru. Zostavením prechodnej úradníckej vlády poveril bývalého predsedu parlamentu, 70-ročného profesora práva Ogňana Gerdžikova.

 

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku - už tretie od roku 2009 - sú dôsledkom rezignácie stredopravicovej vlády Bojka Borisova po Radevovom drvivom víťazstve v novembrových prezidentských voľbách nad kandidátom vládnucej strany. Žiadna zo strán následne neprejavila záujem o zostavenie nového koaličného kabinetu, takže jediným východiskom boli predčasné voľby.

 

Podľa prieskumov by mala v marcových voľbách opäť zvíťaziť Borisovova konzervatívna strana s tesným náskokom pred socialistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies