Bulharská vláda prežila 5. hlasovanie o dôvere, ale podľa očakávania odstúpi

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 11:43 • 2 min
Bulharská vláda prežila 5. hlasovanie o dôvere, ale podľa očakávania odstúpi

SOFIA - Bulharská vládna koalícia prežila dnes v parlamente už piate hlasovanie o vyslovení nedôvery, ale aj tak sa očakáva, že v nasledujúcich dňoch odstúpi, a to kvôli zlému výsledku vládnych socialistov v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Dnešné hlasovanie o dôvere je len najnovšou kapitolou v dlhotrvajúcom období politickej nestability, ktorá trápi Bulharsko, najchudobnejší členský štát EÚ, píše agentúra Reuters. Je známe, že Bulharsko brzdí ekonomické reformy a snahy nutné na odstránenie všadeprítomnej korupcie. 
      

Koaličnú vládu premiéra Plamena Orešarského podporilo 114 zákonodarcov, nedôveru jej vyslovilo 109 poslancov. Kabinet teda obstál napriek tomu, že nacionalistická pravicová strana Ataka (Útok), ktorá posledný rok podporovala menšinovú vládu, hlasovala spolu so stredopravou opozíciou.
      

Opoziční poslanci pokrikovali "Odstúp!", keď Orešarski pred hlasovaním vošiel do parlamentu.
      

"Táto vláda je opotrebovaná, nemôže ďalej vládnuť," vyhlásil pred hlasovaním líder strany Ataka Volen Siderov.
      

Napriek získaniu dôvery však vláda podľa očakávania podá demisiu po tom, čo sa socialisti podvolili výzvam svojho koaličného spojenca - zástupcov tureckej komunity v Bulharsku - a tiež opozície, aby sa uskutočnili predčasné parlamentné voľby. Pôjde už o druhé predčasné voľby v krajine za niečo vyše roka.
      

Bulharský prezident Rosen Plevneliev potom podľa očakávania vymenuje prechodnú vládu, ktorá bude pôsobiť až do predčasných volieb. Analytici očakávajú, že v nich vyhrá stredopravá konzervatívna opozičná strana GERB, hoci bude mať zrejme problémy "pozliepať" stabilnú koaličnú vládu.
      

Nasledujúca vláda zdedí pomalý ekonomický rast 1,3 percenta, stále vysokú nezamestnanosť a slabnúci prúd zahraničných investícií. Takisto bude nútená vkročiť na diplomatický tenký ľad, ktorý predstavuje ruský plynovod Južný prúd - jeho navrhovaná výstavba totiž vrhla Bulharsko rovno do sporu medzi Moskvou - jeho vládcom z čias studenej vojny - a EÚ.
      

Časť plynovodu má viesť cez bulharské územie a strana GERB už vyhlásila, že v prípade svojho zvolenia zruší kontrakt za vyše 3,5 miliardy eur s konzorciom, vedeným ruskou spoločnosťou Strojtransgaz.
      

Spoločnosť Strojtransgaz vlastní ruský podnikateľ a miliardár Gennadij Timčenko, ktorého USA zaradili na svoj sankčný zoznam po tom, čo Rusko v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym na pobreží Čierneho mora.
      

Washington aj Brusel pohrozili, že Bulharsko potrestajú, ak bude pokračovať v tomto projekte, ktorý má dopravovať ruský zemný plyn na európske trhy a pritom obchádzať Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies