Bulharská Sofia sa chce stať centrom európskeho filmového priemyslu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 18:06 • 2 min
Bulharská Sofia sa chce stať centrom európskeho filmového priemyslu

SOFIA - Bulharské hlavné mesto Sofia by sa chcelo v budúcnosti stať centrom európskeho filmového priemyslu. V súvislosti s tým tu v uplynulých dňoch prezentovali stratégiu, ako dosiahnuť realizáciu tohto cieľa v priebehu desiatich rokov.

slovakia

left justify in out

Stratégia, ktorú musí ešte schváliť miestne zastupiteľstvo, obsahuje 17 opatrení vrátane zriadenia mestského filmového fondu, iniciovania súkromných investičných aktivít a podpory pre mladých filmárov. V plánoch však nechýba ani vybudovanie siete kín a podpora filmových festivalov v bulharskej metropole.

Primátorka Jordanka Fandyková pri prezentácii stratégie pripomenula, že UNESCO vyhlásilo Sofiu v roku 2014 za kreatívne mesto výroby filmov. Zároveň uviedla, že vlani sa v bulharskej metropole nakrúcali scény celkove 21 hraných celovečerných filmov a televíznych seriálov.

Súkromná spoločnosť Nu Boyana Film Studios so sídlom v Sofii sa podieľala na výrobe 35 zahraničných a bulharských filmov, ako aj viac ako 80 audiovizuálnych produkcií vrátane reklamných šotov a videoklipov.

Druhý muž sofijskej radnice Todor Čobanov zmienil, že plánované opatrenia poslúžia rozšíreniu prístupu k filmom, ako aj rozvoju filmového priemyslu a rastu spotreby v sfére kultúry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies