Bulharská opozícia chce zrušiť kontrakt na Južný prúd

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 10:19 • 2 min
Bulharská opozícia chce zrušiť kontrakt na Južný prúd

SOFIA - Ak bulharská hlavná opozičná strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) vyhrá júlové parlamentné voľby, zruší kontrakt na výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream). V stredu to vyhlásil šéf strany GERB Bojko Borisov.

slovakia

left justify in out

Kontrakt získalo konzorcium, ktoré vedie ruská spoločnosť Stroitansgaz. Tú vlastní Gennadij Timčenko, na ktorého sa vzťahujú sankcie zo strany EÚ. "Kontrakt zrušíme, uskutočníme novú procedúru, ktorá bude v duchu pravidiel EÚ, bude čistá a transparentná," povedal Borisov. 

 

Bulharsko sa nevzdáva účasti na výstavbe plynovodu Južný prúd a projekt považuje za nezvratný. Uviedol to minister energetiky Dragomir Stojnev. Bulharsko v nedeľu oznámilo, že zastavuje práce na plynovode, ktorý má prevážať ruský zemný plyn do Európy a obísť Ukrajinu. Rozhodnutiu predchádzala kritika zo strany Európskej únie a USA. Bulharský minister vyjadril presvedčenie, že plynovod sa podarí vybudovať po vyriešení sporných otázok týkajúcich sa jeho prevádzky. 

 

Minulý týždeň Európska komisia (EK) oficiálne vyzvala bulharskú vládu, aby zastavila práce na plynovode, čo zdôvodnila pretrvávajúcimi pochybnosťami o súlade projektu ruskej spoločnosti Gazprom s právom Európskej únie. Borisov uviedol, že podporuje projekt plynovodu v prípade, že bude postavený v súlade s pravidlami EÚ. Zároveň obvinil vládu, že celý projekt vedie nesprávne. Borisov bol do roku 2013 bulharským premiérom. 

 

Konzorcium okolo spoločnosti Stroitansgaz získalo stavebný kontrakt v hodnote 3,5 mld. eur v máji. Vláda premiéra Plamena Orešarskeho však odvtedy čelí tlaku Bruselu, aby výstavbu zastavil. 

 

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona