BRATISLAVA – Bulharská kuchyňa je všeobecne považovaná za jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Príčinou sú nielen používané suroviny, ale aj ich úprava. Pokrmy sú ľahké, pripravované šetrne na slnečnicovom oleji.
Čorba
Suroviny pre 4 osoby:
300 g bravčového pliecka, 1 mrkva, 1 petržlen, ½ zeleru, ½ kalerábu, 4 zemiaky, 1 konzerva fazule, 1 cibuľu, 2 papriky, 2 paradajky, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 PL hladkej múky, soľ, mletá sladká paprika, ocot, 100 g sterilizovaného hrášku, olej,
Príprava receptu:
Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, premiešame, zalejeme vodou a uvaríme do polomäkka. Potom vložíme do polievky na kocky nakrájanú zeleninu, očistené, na kocky nakrájané zemiaky, paradajky a papriky. Z hladkej múky a oleja urobíme svetlú zápražku, ktorú nalejeme tiež do polievky. Pred koncom varenia pridáme pretlak a hrášok. Dochutíme soľou a octom.
Gjuveč
Suroviny pre 4 osoby:
2 hrnčeky ryže, 6-7 ks sparených a ošúpaných paradajok, 5 ks paprík, 4 cibule, olej, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, čerstvá petržlenová vňať,
Príprava receptu:
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme prepláchnutú ryžu, paradajky, papriky, soľ a mletú sladkú papriku. Premiešame a preložíme do keramického hrnca. Zalejeme vodou a pečieme pri miernej teplote asi 45-50 minút. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť.