Bulharská kuchyňa

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 17:00 • 2 min
Bulharská kuchyňa

BRATISLAVA - Bulharská kuchyňa je zvláštna kombináciou stredoeurópskych, východoeurópskych, Balkánskych, tureckých a gréckych vplyvov. Jedlo je v Bulharsku lacnejšie ako u nás.

slovakia

left justify in out

Pre bulharskú kuchyňu sú zjednodušene povedané, jedinečné tri základné zložky, ktoré sú používané pri príprave pokrmov už od prahistorických čias. 

 

Jedná sa o biely slaný syr, ktorý je špecifický svojím zložením a vyrába sa z ovčieho alebo kravského mlieka. Je známy tiež pod označením balkánsky syr alebo syr feta. Tento syr je neoddeliteľnou súčasťou rôznych bulharských jedál od šopského šalátu až po Banica.

 

Jogurt (Kisel mljako) obsahujúci baktériu lactobactericum bulgaricum, ktorý nenájdete nikde inde na svete. Bulhari konzumujú tento jogurt v rôznych formách každý deň po celý život.

 

Nakoniec je to čubrica (slovensky saturejka , latinsky saturea hortensis). Rastlina, ktorá bežne rastie v Bulharsku. Svojimi vlastnosťami je podobná oreganu. Po zbere sa drví a používa na ochutenie veľkého množstva jedál ako korenie.

 

Bulharské raňajky spravidla obsahujú jogurt a jemná štrúdľa so špenátom alebo syrom (banica). Obed alebo večera začína šalátom s bielym syrom (šopský šalát), nasleduje hlavné jedlo z hovädzieho alebo bravčového mäsa s paprikou alebo inou zeleninou, viničom a korením. Nakoniec sa ako dezert podáva sladké pečivo plnené orechmi a sirupom (baklava).

 

Medzi obľúbené nápoje patrí minerálka,káva a pivo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies