Bulharksý premiér Borisov odstúpi po neúspechu svojej prezidentskej kandidátky

NETKY.SK • 14 November 2016, 07:38 • 2 min
Bulharksý premiér Borisov odstúpi po neúspechu svojej prezidentskej kandidátky

SOFIA - Bulharský konzervatívny premiér Bojko Borisov dnes oznámil, že odstúpi budúci týždeň z funkcie, pretože kandidátka jeho strany neuspela v prezidentských voľbách a jeho vláda stratila podporu občanov.

slovakia

left justify in out

Borisov súčasne gratuloval Rumenovi Radevovi, nestraníkovi podporovanému opozičnými socialistami, ktorý podľa odhadov jasne zvíťazil v dnešnom druhom kole prezidentských volieb nad kandidátkou vládnucej strany GERB Ceckou Cačevovou. Odhady pripisujú Radevovi okolo 58 percent a Cačevovej približne 36 percent hlasov.

 

Takéto výsledky podľa Borisova ukazujú na zmenu postojov voličov, v dôsledku čoho už jeho trojstranná koalícia nemá dostatočnú podporu. "Výsledky jasne ukazujú, že vládnuca koalícia nemá väčšinu a nemôže ani prijať (budúcoročný) rozpočet," citovala Borisova agentúra DPA.

 

Oznámenie Borisova, ktorého strana za posledných desať rokov vyhrala všetky celoštátne voľby v Bulharsku, nie je prekvapením, pretože rezignáciu prisľúbil v prípade, ak kandidátka GERB nezvíťazí vo voľbách prezidenta. Doterajší premiér tiež zdôraznil, že sa nebude snažiť o vytvorenie novej koalície v súčasnom parlamente.

 

Nie je zatiaľ jasné, či sa socialisti pokúsia sformovať novú vládu za súčasných pomerov v parlamente alebo sa budú snažiť o predčasné voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona